Hlavní obsah

Johnson ostrouhal, ani Merkelová není ochotna zrušit irskou pojistku

– Berlín • Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson se ve středu setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Snaží se přesvědčit země EU, aby z dohody o brexitu vypustily irskou pojistku, která má zabránit tomu, aby po odchodu Británie z EU vznikla pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová s britským premiérem Borisem Johnsonem

Článek

Johnson před setkáním zdůraznil, že pro je něj prioritou odchod s dohodu, dodal však, že britští poslanci irskou pojistku odmítají. „Tak, jak to je, to nemůžeme dostat přes parlament,“ řekl k možnosti schválení dohody ve stávající podobě, kterou britský parlament opakovaně smetl pod stůl.

Varoval, že průchozí hranici mezi Irskem a Severním Irskem nejvíce ohrožuje právě odchod bez dohody. „Irská pojistka musí být odstraněna, musí být škrtnuta. Pokud to bude možné, jsem si jistý, že můžeme společně dosáhnout pokroku," řekl Johnson.

Merkelová sice řekla, že irská pojistka nebude potřeba v momentě, kdy bude zřejmé, jaké budou další vztahy EU a Británie, což by mohlo být už brzo: „Říkali jsme, že řešení pravděpodobně najdeme v příštích dvou letech, ale možná ho půjde nalézt už v příštích třiceti dnech. Proč ne?” Do té doby však pojistku podle ní zrušit nejde.

„Británie by nám teď měla říci, jaké má představy,” poznamenala také kancléřka, pro níž je důležité zachovat integritu vnitřního trhu EU. Johnson žádné konkrétní návrhy s výjimkou možnosti „elektronických kontrol” nezmínil, zopakoval ale, že Británie nikdy nezavede celní nebo podobné kontroly na hranici mezi Severním Irskem a Irskem. Konkrétnější chce být až později.

Johnson neuspěl ani v Bruselu

Johnson už tento týden neuspěl s návrhem zrušit irskou pojistku ani u vedení EU. Napsal EU dopis, že je nedemokratická, ale odpověď byla „docela negativní“. [celá zpráva]

Kancléřka zopakovala, že i spolková republika upřednostňuje brexit s dohodou, bude ale připravena i na možnost, že se takového řešení nepodaří dosáhnout. S tím počítají i ve Francii, kam Johnson zamíří z Berlína. „Ústředním brexitovým scénářem je nyní ten bez dohody,” soudí Elysejský palác. Na evropské úrovni existuje odhodlání trvat na principech vyjednané brexitové dohody, uvedl prezidentský úřad.

Johnson, který trvá na odchodu spojeného království z EU k 31. říjnu, zase uvedl, že ochrana práv evropských občanů v Británii patří k prioritám jeho vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám