Hlavní obsah

Jihozápadní Turecko zasáhlo zemětřesení o síle 5,8 stupně

Aktualizováno

Zemětřesení o síle 5,8 stupně Richterovy škály v neděli otřáslo oblastí na jihozápadě Turecka. Nejméně šest, podle zdrojů agentury AFP však asi 60 lidí při něm utrpělo zranění. Náměstek guvernéra zasažené provincie televizi NTV řekl, že poškozeno bylo několik budov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zemětřesení zasáhlo pobřeží v provincii Mugla. Oblast je oblíbenou turistickou destinací. Americká geologická služba USGS na webu uvedla, otřesy vycházely z hloubky 39,6 kilometru a byly zaznamenány ve 14:44 SELČ. Epicentrum leželo asi 63 kilometrů východně od řeckého turistického ostrova Rhodos. Turecká média uváděla, že otřesy měly intenzitu 6,1 stupně.

Agentura Reuters s odvoláním na místní média uvedla, že šest nebo sedm lidí bylo ošetřeno v nemocnicích poté, co v panice vyskakovali z oken či balkonů. Podle Reuters nejsou zatím zprávy o tom, že mezi nimi byli turisté.

Představitel regionálního zdravotnického úřadu v provincii Mugla ale podle AFP s odvoláním na dostupné informace informoval o 59 raněných, kteří po zemětřesení dorazili do nemocnic. Jsou mezi nimi prý dva lidé s infarktem.

Zatím nejsilnější otřesy

Agentura DPA informovala, že zemětřesení otřáslo Dodekanéskými ostrovy i tureckým pobřežím. Otřesy podle NTV a činitelů citovaných Reuters zaznamenali i na severu Kypru a na řeckém ostrově Rhodos. Podle seizmologické observatoře Kandilli v Istanbulu šlo o největší z řady asi 40 menších zemětřesení, které se v posledních 24 hodinách vyskytly u tureckého pobřeží ve Středozemním a Egejském moři.

Otřesy pocítili také obyvatelé řeckého ostrova Kos. "Se mnou se tu třásla budova, nejdřív jsem myslela, že se mi motá hlava z vedra. Ale přišla pak za mnou sestra, že ležela na lehátku u bazénu a myslela si, že jí máma s lehátkem třese, ale když otevřela oči, máma byla čtyři metry od ní. Je to docela nepřijemný pocit," popsala Novinkám zemětřesení Češka žijící na ostrově.

Nejsilněji postižené Turecko leží v seizmicky aktivní oblasti a malé otřesy zažije prakticky každý den. V roce 1999 dvě velká zemětřesení na hustě obydleném severozápadě země zabila asi 20.000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám