Hlavní obsah

Jednoho z tvůrců novičoku srazilo na jihu Ruska auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Anapě na jihu Ruska srazilo auto jednoho z chemiků, kteří pomáhali vyvíjet nervově paralytický jed novičok. Uvedla to ve středu agentura Interfax s tím, že Vladimir Ugljov skončil v nemocnici se zraněním nohy a ruky a s otřesem mozku.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruští policisté. Ilustrační foto

Článek

„Včera v jedné části Anapy starší řidič nezvládl zabrzdit před chodcem Vladimirem Ugljovem, který přecházel přes silnici, a srazil ho,” uvedl zdroj agentury Interfax. Dodal, že byl hospitalizován, zranění ale byla označena jako lehká. Nehoda se řešila v přestupkovém řízení a vina řidiče byla potvrzena.

Chemik v důchodu při nehodě utrpěl otřes mozku a zranění ruky a nohy, jeho život prý není ohrožen. Sedmdesátiletý řidič vozu z místa nehody neujel a nabízel zraněnému jako kompenzaci peníze, napsal ruský investigativní server The Insider.

Ugljov podle něj považuje nehodu za neúmyslnou. Ruská novinářka Netalija Geviorkjanová dodala, že Ugljoy „plánuje opustit nemocnici ještě dnes a situaci nedramatizuje“.

Sám otravu přežil

Ugljov byl členem týmu, který vyvíjel nervově paralytické látky ze skupiny novičok v laboratoři státního chemického výzkumného ústavu GosNIIOXT ve městě Šichany u Volhy.

V rozhovoru pro televizní stanici Nastojaščije vremja, kterou podporuje Svobodná Evropa a Hlas Ameriky, vyjádřil přesvědčení, že novičok, jímž byl otráven 4. března v Salisbury bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, pocházel z Ruska, ale bude velmi těžké to prokázat.[celá zpráva]

Sám otravu novičokem prodělal a přežil, i když měl dlouho ránu na místě, kam se jed dostal. Šlo ale o jinou látku, krystalickou, označovanou A-242, zatímco k nynější otravě měla být použita tekutá A-234, určená pro armádu.

Za zvláštní označil, že u obětí z Británie se neprojevila jedna z typických vlastností jedu, a to neschopnost udržet moč a stolici.

Ugljov byl právě tím chemikem, který vyrobil novičok, jenž byl v roce 1995 použit k otravě bankéře Ivana Kivelidiho. [celá zpráva]

Rusko jakýkoli podíl na otravě Skripalových popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám