Hlavní obsah

Jednání o německé koalici: semafor už poblikává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna věc se zdála být v německé předvolební kampani jasná. Ať už to u uren dopadne jakkoli, jednání potřebná k sestavení první vlády v éře po Angele Merkelové (67) budou složitá, obtížná a nesmírně rozvleklá.

Foto: Právo

Šéfka Zelených Annalena Baerbocková, Olaf Scholz (uprostřed) a šéf liberálů Christian Lindner po jednání v Berlíně.

Článek

Roztříštěný elektorát skutečně donutí Německo k první trojkoalici od padesátých let minulého století, která dá dohromady strany, jež dříve spojovala pouze nedůvěra a neshody. Zdálo se, že Merkelová si bude muset obléknout jedno ze svých slavných barevných sak na poslední novoroční projev ve funkci kancléřky, protože vyjednávání se přehoupne do ledna.

CDU se odstříhává od Merkelové. Natvrdo

Evropa

Helmut Markwort (84), zakladatel a dlouholetý šéfredaktor týdeníku Focus, šel ještě dál: „Vládu určitě nebudeme mít do Vánoc. Snad do Popeleční středy, to jest 2. března 2022.“

Doladí se detaily

O měsíc později však věci pokročily hladčeji, než se kdokoli odvážil doufat. Sociální demokraté (SPD), kteří těsně zvítězili nad konzervativním křesťanskodemokratickým blokem CDU/CSU Merkelové, jednají o „semaforové“ koalici (název podle barev stran) se Zelenými a liberálními Svobodnými demokraty (FDP). Vyjednavači strávili týden na berlínském výstavišti, kde si vyjasňovali své neshody. Zatím se zdá, že spolu vycházejí dobře.

Předminulý pátek vydala trojice dvanáctistránkový dokument s výsledky dosavadních jednání. FDP, v jinak levicové koalici podivín, získala záruky, že se nezvýší daně z příjmů fyzických ani právnických osob a že se nesáhne na v ústavě zakotvenou „dluhovou brzdu“ omezující deficit. To jsou ústupky realitě, stejně jako FDP.

Německý HDP pokračuje v růstu

Ekonomika

Ve snaze dokázat, že jejich spojenectví může být více než jen součtem svých částí, prosazují jeho členové narativ „modernizace“. To se projevuje v závazcích zkrátit dobu schvalování infrastrukturních projektů na polovinu, urychlit digitalizaci, uvolnit imigrační zákony, zvýšit výdaje na výzkum a vývoj a snížit věk pro účast ve volbách na 16 let. Rovněž se zavazují k podpoře výstavby domů, k řešení dětské chudoby a ke zvýšení hodinové minimální mzdy na 12 eur (307,90 koruny), za čímž lze tušit podpis Olafa Scholze (63), kandidáta SPD na kancléře.

Dokument však mlčí o nejsložitějších otázkách. Navrhované úpravy skřípajícího systému veřejných důchodů nebudou stačit k tomu, aby odvrátily nadcházející demografickou krizi.

Söder: Největší naději na kancléřství má Scholz

Evropa

„Největší otevřenou výzvou je, jak se vládě podaří financovat obrovské investice potřebné pro slibovanou energetickou a digitální transformaci,“ poznamenal list Der Tagesspiegel.

Znalci se předhánějí v nápadech, včetně zřízení veřejných společností nebo složitých mimorozpočtových nástrojů. Prozatím však strany slibují pouze „zajištění nezbytných investic… v rámci ústavní dluhové brzdy“.

Jednají o německé vládě, ale sami se neshodnou. Zelené a FDP rozdělují klima a daně

Evropa

„Navléknout nit do této jehly může být nejsložitější částí nadcházejících formálních koaličních rozhovorů,“ věští televize RTL.

22 skupin se činí

Téměř 300 vyjednavačů rozdělených do 22 pracovních skupin bude v nadcházejících týdnech dolaďovat detaily. Jejich šéfové musí zvládnout ožehavé rozdělení vládních postů: FDP i Zelení mají zálusk na ministerstvo financí, které v současnosti zastává Scholz.

Pokud bude vše v pořádku, strany uzavřou formální koaliční dohodu – pravděpodobně o rozsahu malé knihy – v prosinci. Za předpokladu, že ji schválí členstvo Zelených a možná i SPD, se Scholzovi splní jeho přání být zvolen za kancléře ještě před Vánocemi a Merkelové její přání nechat 31. prosince sako ve skříni.

Výběr článků

Načítám