Hlavní obsah

Německý HDP pokračuje v růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý hrubý domácí produkt (HDP) i ve třetím čtvrtletí pokračoval v růstu, stoupl o 1,8 procenta. Oznámil to dnes německý statistický úřad, který zveřejnil rychlý odhad HDP. Tempo mezičtvrtletního růstu se proti původnímu odhadu ekonomů zpomalilo, pro celý rok pak ministerstvo hospodářství očekává růst 2,6 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Německá ekonomika se po propadu v prvním čtvrtletí o 1,9 procenta vrátila ve druhém kvartálu k růstu o 1,9 procenta, jak uvádějí revidované výsledky a cenově i kalendářně očištěná data. Růst ve třetím čtvrtletí je pomalejší, neboť ekonomové německých bank očekávali 2,2 procenta.

„Podle předběžného propočtu byl růst ve třetím kvartálu 2021 tažen především vyšší soukromou spotřebou," uvedl statistický úřad. Podrobné výsledky o HDP zveřejní 25. listopadu.

Ekonomika vzrostla o 2,8 procenta

Ekonomika

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier ve středu oznámil, že kvůli narušení dodavatelských řetězců, výpadkům dodávek produktů i surovin a také kvůli rostoucím cenám energií bude letos hospodářské oživení po pandemii nemoci covid-19 pomalejší. Ministerstvo původně počítalo s letošním růstem HDP o 3,5 procenta, nyní to ale podle Altmaiera bude 2,6 procenta.

Německé ministerstvo hospodářství naopak pro nadcházející rok počítá s výraznějším oživením, a to ve výši 4,1 procenta místo dosud očekávaných 3,6 procenta. Přední německé ekonomické instituty pro rok 2022 očekávají ještě silnější růst, a to o 4,8 procenta.

Víc než covidem krvácí britská ekonomika brexitem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám