Hlavní obsah

Jedna ruská statistika ukazuje třikrát víc obětí než druhá. Obě jsou správně, říká vicepremiérka

– Moskva

Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová v pátek podle agentury Interfax uvedla, že obě dvě ruské statistiky, které uvádějí výrazně jiný počet úmrtí spojených s covidem-19, jsou podle objektivních kritérií správné.

Foto: Profimedia.cz

Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová

Článek

Operativní štáb, jehož údaje denně zveřejňují ruské agentury, započítává pouze osoby, u nichž byl koronavirus dříve potvrzen testy, zatímco statistický úřad Rosstat k nim přidává i případy, u nichž onemocnění covidem-19 prokázala následná pitva, vysvětlila vicepremiérka.

"Údaje operativního štábu, stejně jako údaje Rosstatu jsou důvěryhodné," sdělila Golikovová. Vicepremiérka vysvětlila, že operativní štáb denně publikuje počty zemřelých, u nichž covid-19 potvrdil PCR test. Rosstat pak později shromažďuje data po provedených pitvách, při nichž se covid-19 prokáže jako hlavní příčina smrti.

Ruskou vakcínu Sputnik V by mohli vyrábět i Maďaři

Evropa

Golikovová podtrhla, že ruské úřady "údaje o počtu zemřelých neskrývají". Vicepremiérka také oznámila, že příští týden Rosstat zveřejní oficiální statistiku za prvních deset měsíců letošního roku.

Třikrát více mrtvých

Informační portál Meduza v pátek napsal, že čísla Rosstatu jsou téměř trojnásobná oproti těm od operativního štábu. Na tento rozdíl média upozorňovala již dříve.

Statistický úřad k prvnímu říjnu, kdy údaj naposledy aktualizoval, uváděl přibližně 55 600 zemřelých, zatímco operativní štáb počítal 20 700 mrtvých. Nezávislé odhady počtu úmrtí způsobených koronavirem, které vycházejí z údajů o převisu letošních úmrtí oproti jiným letům, jsou ale ještě vyšší než údaje Rosstatu, podotýká Meduza.

K pátku registruje operativní štáb od začátku pandemie v Rusku necelých 2,4 milionu infikovaných a 42 176 zemřelých na covid-19. Poměr nakažených a zemřelých je nižší než v některých jiných zemích. Například Francie, která má 2,3 milionu nakažených, již podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse eviduje přes 54 000 úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám