Hlavní obsah

Jeden z bruselských teroristů kdysi uklízel v Evropském parlamentu

• Aktualizováno

Jeden z teroristů, kteří nedávno odpálili bomby na bruselském letišti a v metru a zavraždili tři desítky lidí, pracoval jako uklízeč v Evropském parlamentu. Ten to potvrdil ve středeční tiskové zprávě.

Foto: Handout, Reuters

Trojice teroristů na bruselském letišti Zaventem. Najim Laachraoui je vlevo.

Článek

„Evropský parlament potvrzuje, že před sedmi a šesti lety, jeden z pachatelů bruselských teroristických útoků pracoval po dobu jednoho měsíce pro úklidovou firmu, která měla v tu dobu smlouvu s Evropským parlamentem,“ uvádí prohlášení. Nepřibližuje, o kterého z teroristů šlo.

Podle zdrojů BBC se jedná o Najima Laachraouiho, který se odpálil na letišti. V době, kdy pracoval v europarlamentu, však byl ještě studentem.

„Jakožto student měl měsíční letní brigádu v parlamentu v roce 2009 a 2010,“ podotkl parlament, podle něhož úklidová firma tehdy řádně doložila, že pracovník je bezúhonný a nemá žádný trestní záznam.

Pětice atentátníků v Bruselu udeřila 22. března. Zavraždila 32 lidí, desítky dalších však zůstávají v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče. Jeden z útočníků stále uniká.

Jsme funkční stát, hájí Belgii premiér

Belgický premiér Charles Michel v té souvislosti ve středu odmítl kritiky, podle nichž belgický stát selhává a neplní své funkce. Podle něj je ale nutné, aby jednotlivé úřady a instituce přiznaly svůj díl viny.

„Když se stane takový útok, tak samozřejmě, že to je nezdar, to nemůže nikdo popřít. Nemohu ale připustit myšlenku, že jsme zkrachovalý stát,“ uvedl Michel a upozornil, že Belgie sice hledala teroristu z Paříže Salaha Abdeslama několik měsíců, ale USA to také trvalo několik let, než vystopovaly Usámu bin Ládina.

Ministerský předseda upozornil, že Belgie od útoků zavedla řadu opatření včetně zákazu předplacených SIM karet do mobilů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám