Hlavní obsah

Atentátníci v Bruselu se zajímali také o belgického premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Teroristé, kteří minulý týden v Bruselu zabili 32 lidí, se zajímali také o belgického premiéra Charlese Michela a zjišťovali si, kde sídlí jeho úřad a kde předseda vlády bydlí. S odkazem na nejmenované důvěryhodné zdroje z vyšetřování to napsal belgický list De Tijd.

Foto: Thierry Monasse, ČTK/AP

Belgický premiér Charles Michel

Článek

Deník informoval, že v počítači nalezeném v ulici Maxe Roose v městské čtvrti Schaarbeek se našly fotografie budovy úřadu premiéra i jeho oficiálního sídla. Ministerský předseda Michel úřaduje v ulici Rue de la Loi, na níž se také nachází stanice metra Maalbeek, kde teroristé zaútočili hodinu po pumovém útoku na letišti Zaventem.

Podle listu De Standaard teroristé zjišťovali informace o premiérovi na internetovém vyhledávači. „Zjišťovali ale ještě stovky dalších věcí,“ poukázali anonymní zástupci belgické bezpečnosti.

Nicméně data z počítače jsou podle nich cenným zdrojem informací o teroristické buňce. Média už dříve informovala, že Ibrahim Baakraoui, který se odpálil na letišti, v počítači zanechal zprávu, v níž si stěžoval, že je pronásledovaný a neví, co má dělat. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Najim Laachraoui, jeden z belgických teroristů, kteří loni útočili na letišti v Bruselu.

Policii do ulice Maxe Rooose a k počítači přivedl taxikář, jehož si minulé úterý teroristé objednali, aby je zavezl na letiště. Jak uvedl server BBC, Belgičané předali kopie dat z pevného disku počítače vyšetřovatelům z americké FBI, kteří jim pomáhají s vyhodnocováním.

Identifikovali všechny oběti

Belgické úřady mezitím v úterý dokončily identifikaci všech 32 obětí útoků na letišti a v metru. Kromě 17 Belgičanů jsou mezi oběťmi občané USA, Velké Británie, Francie, Číny, Itálie, Nizozemska, Německa, Indie, Švédska a Indie.

Dalších 94 lidí zůstává v nemocnicích, z nichž 49 leží na jednotkách intenzivní péče.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské unie v Bruselu

Policii nadále uniká třetí terorista z letiště, který bombu neodpálil a po útoku utekl. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Obnova bruselského letiště potrvá měsíce

Měsíce bude trvat, než se podaří opravit budovu terminálu a plně obnovit provoz na bruselském letišti Zaventem. Uvedla to v úterý BBC s odvoláním na jeho...

Výběr článků

Načítám