Hlavní obsah

Jeden pilot v letadle stačí. EU platí výzkum, jak nahradit kopilota

– Brusel
Novinky, jem

Dopravní letadla by mohla v dohledné době pilotovat jen jednočlenná posádka. Evropská komise spolufinancuje projekt, v jehož rámci konsorcium předních světových výrobců letadel a dalších technologických firem vyvíjí systém, který v kabině nahradí druhého pilota. Kromě toho, že jde o úspory, má být nový systém údajně i bezpečnější. Piloti nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

EU platí výzkum, který vyrábí systém řízení letadla, při němž by mohl být pilot v kabině sám. Ilustrační foto

Článek

„Za vynikající bezpečností letového provozu stojí zčásti i běžná praxe pilotáže dvoučlennou posádkou. Na druhou stranu mezi roky 1990 a 2010 bylo 60 procent všech tragických leteckých neštěstí způsobeno chybou posádky,“ píše se na stránkách projektu Across.

Celkem se na něm podílí pětatřicet společností a jsou mezi nimi takoví hráči, jako je Boeing, Airbus nebo British Aerospace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tři fáze

Across je rozdělen do třech fází. Nejbližší metou je vyvinutí podpůrného systému, jenž bude dvoučlenné posádce asistovat s pilotáží v rizikových situacích. Typicky při špatném počasí, hustém leteckém provozu nebo technické závadě.

V dalším kroku by měl vyvíjený systém přebírat kompetence druhého pilota v klidných fázích letu, aby si piloti mohli během dlouhých letů úplně odpočinout.

V této fázi by už měl palubní systém umět přistát plně automaticky. To pro případ, že by například posádka ztratila vědomí při náhlém poklesu tlaku v kabině.

Pokud půjde vše podle plánu, měl by být projekt dokončen v červnu 2016.

Plánují letadla bez posádky, varují piloti

Skutečným cílem je úplné nahrazení kopilota a předání jeho kompetencí pod správu počítače, jenž prý bude přesnější a spolehlivější než člověk.

Pilotům se zamýšlené změny nelíbí. Tvrdí, že letoví výrobci a aerolinky s posvěcením Evropské komise v tichosti nakročili k budoucímu nasazení bezpilotních dopravních strojů, což si ale cestující nepřejí.

Rozhodnutí spolu konzultují

„Snížení počtu členů posádky může ohrozit cestující, protože by nebylo možné provádět křížovou kontrolu kritických úkonů a konzultací klíčových rozhodnutí během letu,“ řekl listu The Daily Mail specialista na bezpečné létání Stephen Landells z Asociace pilotů britských aerolinek.

Automatizace by prý navíc podle Landellse jen zvýšila riziko hackerských útoků na řídící systémy letadel.

Anketa

Vadilo by vám letět letadlem řízeným pouze počítačem?
ano
90,9 %
ne
9,1 %
Celkem hlasovalo 4602 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám