Hlavní obsah

Je nereálné chtít, aby Řecko dluhy splatilo, říká vítěz voleb

Právo, Novinky, rei, KOV
Atény

Dluh Řecka je příliš velký na to, aby ho země mohla celý splatit. Podle hlavního ekonoma řecké strany SYRIZA, která suverénně vyhrála víkendové volby, už tomu nevěří ani věřitelé. Euclid Tsakalotos to řekl v rozhovoru pro stanici BBC.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nový řecký premiér Alexis Tsipras (SYRIZA)

Článek

„Nikdo nevěří, že řecký dluh je udržitelný. Nepotkal jsem jediného ekonoma, který by vám pověděl, že Řecko celý dluh splatí. To není možné,“ vysvětlil Tsakalotos záměr nastupující vládní strany SYRIZA vyjednat nové podmínky splácení injekce v hodnotě 240 miliard eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chtějí dohodu

Tsakalotos očekává konstruktivní jednání nastupujícího řeckého premiéra Alexise Tsiprase s evropskými představiteli.

„Bude to zvláštní a velice nebezpečná Evropa se silnými odstředivými politickými silami, pokud signalizují, že nemají zájem o jednání s novou, demokraticky zvolenou vládou. Bude to konečný signál, že je to Evropa, která neumí přijmout demokratickou změnu a společenskou změnu,“ poznamenal.

Tsakalotos si však nepřeje pád eurozóny, ani odchod Řecka z ní. Podle něj by to bylo to nejhorší: „Pokud padne Řecko a bude vyřazeno z eurozóny, tak eurozóna zkolabuje. Od počátku říkáme, že eurozóna je v ohrožení, euro je v ohrožení, ale neohrožuje je SYRIZA. Eurozónu ohrožuje její vlastní politika škrtů v rozpočtu.“

Rozsáhlé rozpočtové škrty a systémové změny požadují za finanční pomoc věřitelé v čele s Evropskou unií, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem.

Řecký dluh dosáhne letos až 169 procent ekonomického výkonu země, ale Brusel připouští nejvýš 60 procent. Evropská komise navíc upozornila, že soukromí věřitelé a banky odpustili Aténám už polovinu dluhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám