Hlavní obsah

Levicový vítěz řeckých voleb slibuje konec ponížení a bolesti, euro oslabilo

– Atény • Aktualizováno

Vůdce levicové strany SYRIZA Alexis Tsipras slíbil po víkendových volbách v Řecku konec „pěti let ponížení a bolesti”, uvedla BBC. SYRIZA nedělní předčasné parlamentní hlasování jasně vyhrála, nezískala ale absolutní většinu a nejspíš bude muset hledat koaliční spojence. Euro se vůči dolaru po vítězství Syrizy propadlo na nové jedenáctileté minimum. Spadlo do blízkosti 1,11 dolaru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vůdce SYRIZA oslavil v Aténách vítězství ve volbáchVideo: Reuters

 
Článek

Alexis Tsipras voličům slíbil, že s mezinárodními věřiteli vyjedná nové podmínky splácení půjček, které Řecko uchránily před bankrotem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řecký lid dnes psal historii,“ řekl v neděli večer Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí.

„Řecko opouští katastrofální úsporná opatření, nechává za sebou strach a autokracii, nechává za sebou pět let ponížení a bolesti,“ prohlásil Tsipras.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vůdce levicové strany Syriza Alexis Tsipras

Následovat bude podle šéfa SYRIZA „radikální změna“, která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Euro padá

Vítězství SYRIZA vedlo k poklesu eura vůči dolaru na nové minimum. Jednotná evropská měna se v asijském obchodování vůči americkému dolaru propadla až na 1,1098 USD, což je nejnižší úroveň od září 2003. Později ztráty stáhla a ustálila se na 1,1180 USD.

Experti očekávají, že euro by během dne mohlo dál padat, napsala agentura Reuters.

Vláda do středy

Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras bude možná podle zdrojů Reuters uveden do funkce premiéra již v pondělí. Novou vládu by prý mohl oznámit v úterý večer, nejpozději ve středu dopoledne.

Podle Reuters se v zemi nepředpokládá, že by SYRIZA vytvořila menšinovou vládu, protože by to mohlo vést k nežádoucí nové nestabilitě v zemi.

Lídr strany Potami (Řeka) řekl, že je připraven podporovat vládu vítězné formace, ale podle Reuters současně naznačil, že nechce vstoupit do formální koalice.

„Potami je zde. Řekneme ano u věcí, na kterých se shodneme, ale řekneme ne, když by to mělo uvést zemi do rizika,“ uvedl podle agentury Stavros Theodorakis.

Většinu v parlamentu nemá

SYRIZA po sečtení téměř všech hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů a i se zákonným bonusem 50 křesel pro vítěze má podle agentur ve 300členném parlamentu 149 poslanců.

Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie se ziskem 27,8 procenta hlasů. Třetí místo obsadila krajně pravicová strana Zlatý úsvit s 6,4 procenta hlasů. Ostatní formace, které se dostaly do parlamentu, obdržely kolem pěti procent.

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z lidí, kteří jsou již unaveni z drakonických úsporných opatření a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce.

Věřitelé proti odpisu dluhů

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 biliónu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 biliónu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem.

Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám