Hlavní obsah

Já to nebyla. Mladá ruská hackerka odmítá nařčení, že ovlivnila volby v USA

Moskva

Americké tajné služby v pátek prohlásily, že mají důkazy o zásahu ruských hackerů do prezidentských voleb. Vláda koncem roku ukázala mimo jiné na mladou odbornici na kybernetickou bezpečnost Alisu Ševčenkovou. Ta se nyní rozhodla promluvit. Někdejší expertka společnosti Kaspersky lab tvrdí, že je to nesmysl. Zařazení na černou listinu USA mi každopádně poškodilo kariéru, řekla britskému deníku The Guardian.

Foto: Twitter/Novinky

Snímek z Twitteru Alisi Ševčenkové

Článek

„Mladá hackera a její bezbranná společnost se zdá jako perfektní nástroj pro dosažení cíle (obvinění Ruska z hackerských útoků pozn. red.). Nesnažím se schovávat, hodně cestuji a jsem přátelský a otevřený člověk. A co je nejdůležitější - nemám peníze, moc a ani známosti na to, abych ze sebe setřásla vinu,“ napsala Ševčenková v šifrovaném mailu deníku The Guardian.

Pravdou však je, že si její společnost ZOR najímaly velké korporace na to, aby hledala slabiny v jejích informačních systémech. Bílý dům k uvedení firmy na černý list napsal pouze to, že společnost „prováděla technický výzkum a vývoj pro ruskou zahraniční rozvědku“.

Nabídku vlády prý odmítla

Ševčenková ale trvá na svém. Pro ruskou vládu podle svých slov nikdy nepracovala a celý příběh kolem ruských hackerů je pouhá hysterie. Americké úřady podle ní buď špatně interpretovaly fakta, nebo se nechaly nachytat na uměle vytvořenou stopu. Tu podle ní mohla vytvořit konkurence nebo ruská rozvědka, aby odvedla pozornost. „Mohl to být kdokoliv,“ napsala Guardianu.

Podle odborníka Davea Aitela z americké společnosti Immunity, která se specializuje na zabezpečení softwaru, je Ševčenková v IT komunitě „velmi známou” personou a každý z komunity podle něj „pro vládu někdy něco udělal“.

Ševčenková, která odmítla sdělit svůj věk, tvrdí, že za ní lidé pracující pro ruskou vládu přišli, ona ale spolupráci odmítla.

Americké tajné služby obviňují Rusko, že se prostřednictvím hackerů vlámalo do amerických informačních systémů a přes prostředníky předalo WikiLeaks data, která měla poškodit demokratickou kandidátku do Bílého domu Hillary Clintonovou. [celá zpráva] Moskva měla podle tajných služeb zájem na zvolení Donalda Trumpa. Kreml i zakladatel WikiLeaks obvinění odmítají.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump chce program proti hackerům

Nově zvolený americký prezident Donald Trump ocenil páteční schůzku s šéfy tajných služeb jako konstruktivní a zdůraznil, že žádný hackerský útok z Ruska, Číny...

Výběr článků

Načítám