Hlavní obsah

Italští politici z Ligy severu oceňují Breivikovy názory

Právo, Novinky, mcm, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Dva italští politici z nacionalistické a populistické Ligy severu otevřeně ve středu chválili názory Nora Anderse Behringa Breivika, který minulý pátek pozabíjel 76 lidí. Jedním z politiků je europoslanec Mario Borghezio, druhým bývalý ministr Berlusconiho vlády Francesco Speroni, uvádí britský list Guardian.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Mario Borghezio norský masakr výslovně odsoudil, Breivika označil za nevyrovnaného, ale jinak měl pro postoje vraždícího extremisty jen slova uznání. „Sto procent Breivikových idejí je správných, některé jsou dokonce vynikající,“ prohlásil Borghezio v rozhlasovém interview podle ORF.

Vyslovil se pro obranu křesťanství a proti postupujícímu islámu: „Křesťané by neměli být zvířata, která se obětují. Musíme je bránit.“ Borghezio, který je členem parlamentního výboru pro lidská práva, spravedlnost a vnitřní záležitosti, se bojí, že „tento masakr může být zneužit k odsouzení pozic, jaké má Oriana Fallaciová." Právě tato novinářka přišla s termínem Euarábie a vyjádřila obavy z islamizace Evropy.

Kvůli svým slovům nyní europoslanec, zastupující pravicovou populistickou Ligu severu, čelí ostré kritice a výzvám k demisi. Od jeho výroků se distancoval i šéf unijního parlamentu Jerzy Buzek. Ten řekl, že se jimi cítí být uražen.

I Francesco Speroni, který patří ke klíčovým postavám Ligy severu a byl v letech 1994 a 1995 ministrem pro ústavní reformy, se sice v rozhlasovém rozhovoru distancoval od masakru, současně ale řekl: „Breivikovou idejí je obrana západní civilizace.“

Tvrdě v Radiu 24 hájil i Borghezia. „Stojím za Borgehiziem. Nemyslím si, že by měl odstoupit. Jestliže si Breivik myslí, že míříme k Euarábii a k těmto věcem, pak potřebuje být západní civilizace bráněna.“

V jiných zemích hrozí za pochvalná vyjádření tresty

Ukazuje se, jak rozdílná je politické klima v Itálii od ostatních zemí. Ve Francii hrozí vůli slovům uznání na adresu Breivika regionálnímu politikovi Jacquesi Coutelovi z krajně pravicové Národní fronty dokonce soudní stíhání. Na internetu totiž označil Breivika za ikonu. Své prohlášení ale musel stáhnout

V České republice ocenili Breivika jen extrémisté.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám