Hlavní obsah

Čeští extremisté poděkovali norskému atentátníkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští extremisté na webu White Media poděkovali norskému atentátníkovi Andersi Behringu Breivikovi, který se přihlásil ke spáchání pátečních masakrů v Oslu a na nedalekém ostrově Utoya.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Upozornil na to server Lidovky.cz. Podle Aktuálně.cz již článek oslavující muže, který podle všeho zabil 76 lidí, analyzuje policie.

Podle článku nazvaného Obhajoba Anderse Breivika je čin atentátníka více než pochopitelný a inspiroval mnoho dalších lidí bojujících proti multikulturalismu. Policie podle serveru Lidovky.cz zatím totožnost autora prohlášení nezná, weby extremistů ale dlouhodobě sleduje. "Schvalování trestného činu je samozřejmě postihovatelné," řekl serveru Karel Kuchařík, vedoucí skupiny pro odhalování informační kriminality.

"O tomto článku víme. V tuto chvíli jej podrobně analyzuje naše oddělení informační kriminality," sdělila Aktuálně.cz mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Zda text odporuje zákonům, zatím neuvedla. Podle experta na terorismus Mariana Brzybohatého se však pisatel dopustil hned několika trestných činů. Odborník se serveru zmínil o porušení tří paragrafů trestního zákoníku, jejichž obsahem je podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, projev sympatií k takovým hnutím a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Dvaatřicetiletý pravicový extremista Breivik se přiznal, že v pátek odpálil bombu ve vládní čtvrti v Oslu a poté postřílel nejméně 68 lidí na nedalekém ostrově Utöya, především účastníků tábora sociálnědemokratické mládeže. Celkem má podle posledních informací na svědomí nejméně 76 životů. Breivik tvrdí, že svým činem chtěl zachránit Evropu před "muslimskou kolonizací". Šlo o největší krveprolití v Norsku od druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám