Hlavní obsah

Italové vydají do Belgie islamistu, jenž falšoval dokumenty pro teroristy z Bruselu

Řím

Italský soud se rozhodl vyhostit do Belgie Alžířana, který je podezřelý z výroby falešných dokumentů pro džihádisty Islámského státu. Čtyřicetiletý Džamal Addín Valí byl zatčen minulý víkend na jihu Itálie u Salerna. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Italská protiteroristická policie muže zatkla v sobotu na žádost belgických úřadů, které na něj vydaly evropský zatykač kvůli výrobě a obstarávání falešných dokumentů používaných nelegálními migranty.

Jeho jméno prý bylo zjištěno při razii v jednom z bytů nedaleko Bruselu loni v říjnu spolu s několika dokumenty s fotografiemi některých radikálů zapojených do loňských útoků v Paříži a nedávných útoků v Bruselu.

Alžířan má být vydán do Belgie během deseti dnů. Valího právník Gerardo Cembalo již oznámil, že se proti rozsudku odvolá k nejvyššímu soudu v Římě. Jeho mandant prý již nějakou dobu žije v Itálii, kde má příbuzné, a navíc jeho žena je ve vysokém stupni těhotenství.

Proti vyhoštění se odvolal i státní zástupce, neboť proti Valímu je vedeno vyšetřování i v Itálii.

Reklama

Související články

Belgie vydá Abdeslama do Francie, rozhodl soud

Belgický soud ve čtvrtek rozhodl, že v Belgii zadržený Francouz Salah Abdeslam, jenž je podezřelý z útoků v Paříži, by měl být vydán do Francie. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám