Hlavní obsah

Italové podrazili Američany, v roce 1986 prozradili Libyi plány náletu

Novinky, ČTK, aš, Bloomberg
ŘÍM

Italové prozradili roce 1986 Libyjcům, že na ně Američané plánují nálet. Oznámil to ve čtvrtek libyjský ministr zahraničí Abdar Rahmán Muhammad Šalgham s tím, že tato informace zřejmě zachránila život libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Jeho slova potvrdil i tehdejší italský ministr zahraničí Giulio Andreotti. Američané Libyi bombardovali v odvetu za pumové atentáty na americké vojáky v Německu, které spáchali Libyjci.

Foto: Reuters

Muamar Kaddáfí díky italským informacím přežil

Článek

"Nemyslím si, že odhalím tajemství, když oznámím, že nás Itálie informovala, že se uskuteční agrese proti Libyi. Ministerský předseda mě informoval prostřednictvím společného přítele. Ten mi řekl, že se 14. nebo 15. dubna uskuteční americký nálet na Libyi," oznámil ve čtvrtek novinářům libyjský ministr, který byl v té době velvyslancem v Itálii.

Craxiho vyslanec Šalghama kontaktoval dva dny před americkým útokem, 11. nebo 12. dubna, citovala libyjského ministra agentura ANSA.

Craxiho vyslanec Šalghama kontaktoval dva dny před americkým útokem, 11. nebo 12. dubna, citovala libyjského ministra agentura ANSA.

Slova libyjského ministra potvrdil Giulio Andreotti, jenž stál sedmkrát v čele italské vlády a tenkrát byl šéfem diplomacie. Na dotaz novinářů, zda Itálie Libyi skutečně varovala, odpověděl: "Myslím, že ano."

Itálie akci odsuzovala jako obrovský omyl

Andreotti nálet odsoudil. „Americký nálet byl obrovskou chybou, byla to nevhodná iniciativa, omyl mezinárodního významu," řekl.

Informace zřejmě zachránila život libyjskému vůdci Kaddáfímu, i když nevěděl, kdy bude uskutečněn a co přesně bude jeho cílem. Při náletu na města Tripolis a Benghází vyslaly Spojené státy 45 letadel, která shodila 232 bomb a odpálila 48 střel. V troskách Kaddáfího rezidence zahynula i jeho patnáctiměsíční adoptovaná dcera Hanna. Celkem zemřelo při náletu 37 lidí, stovky dalších byly zraněny.

USA nedbaly námitek Říma

Andreotti dodal, že Itálie s náletem nesouhlasila. „Craxi informoval, že Řím, nedá souhlas s využitím svého vzdušného prostoru k útoku na Tripolis, ale Spojené státy použili jako základny Lampedusu. Washington použil základnu na Lampeduse proti vůli italské vlády.“

Libyjci pak odpálili střely na tento italský ostrov. Itálie následujícího dne zažila miliónovou demonstraci proti útoku, který nařídil americký prezident Ronald Reagan v odvetu za atentát na západoberlínské diskotéce, kde 5. dubna zahynuli dva američtí vojáci a Turkyně. Američané byli přesvědčeni, že ho spáchali Libyjci s pomocí východoněmeckých agentů.

Nebyl to jediný spor mezi Italy a Američany. Američané také zadržovali na Sicílii palestinské radikály, kteří unesli loď Achille Lauro. Craxi je však odmítl vydat Američanům s tím, že mají být souzeni v Itálii. Jejich vůdci Abú Abbásovi se pak povedlo utéci do Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám