Hlavní obsah

Itálie míří do chaosu, politickou krizi chce zažehnat prezident

– Řím

Italský prezident Giorgio Napolitano zvažuje způsob, jak zabránit hluboké politické krizi. Tu v sobotu přiblížilo rozhodnutí pětice ministrů expremiéra Silvia Berlusconiho opustit vládu Enrica Letty. Přesto, že se jejich odchod kvůli sporům ve vládní koalici očekával, zemi to posunulo zpět do politické nejistoty a přineslo vyhlídku na předčasné volby.

Foto: Profimedia.cz

Benátské náměstí v Římě

Článek

Právě předčasným volbám se bude pravděpodobně snažit prezident Napolitano vyhnout. Podle BBC naznačil, že se pokusí dohlédnout na vytvoření nové vládní koalice, aniž by musely být vyhlášené volby.

Berlusconiho ministři oznámili rozhodnutí odejít z vlády jen několik dní před tím, než bude senátní imunitní výbor hlasovat o vyloučení bývalého premiéra z horní komory kvůli tomu, že byl odsouzen ke čtyřletému vězení za daňové úniky.

Letta: Berlusconi lže

Sám Berlusconi v sobotu vyzval své ministry k rezignaci. Obhajoval to rozhodnutím vlády zvýšit daň z přidané hodnoty.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Enrico Letta

Premiér Letta ale jeho prohlášení označil za „obrovskou lež“, kterou se podle předsedy vlády Berlusconi snaží ospravedlnit odchod svých ministrů. Podle Letty je to bláznivý a nezodpovědný krok, který má jen uspokojit Berlusconiho osobní zájmy.

Další politickou krizi si Itálie nemůže podle analytiků dovolit. Volby by zabrzdily důležité reformy třetí největší ekonomiky eurozóny, která se potýká s recesí, obrovským veřejným dluhem a velkou nezaměstnaností mládeže.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý premiér Silvio Berlusconi (se slunečními brýlemi) v senátu

Berlusconimu v srpnu soud potvrdil čtyřletý trest vězení za daňové úniky v mediální společnosti Mediaset, kterou vlastní. Tři roky mu ale umazala amnestie z roku 2006. Zbytek trestu si expremiér může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnými pracemi. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Max Rossi, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám