Hlavní obsah

Itálie je zaskočena Berlusconiho odsouzením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie po prvním pravomocném odsouzení expremiéra Silvia Berlusconiho čeká, zda trest pro lídra pravice rozkolísá politickou situaci natolik, že by hrozil pád vlády. Ačkoli prezident i premiér vyzvali ke klidnému řešení situace, čeká nyní kabinet Enrika Letty perné období.

Foto: ČTK/AP

Berlusconi čte své prohlášení k rozsudku.

Článek

Sám Berlusconi obvinil v emotivním projevu italskou justici z předpojatosti a zdá se, že rychlý a tichý odchod ze scény nechystá, píší v pátek italská média.

Kvůli rozhodnutí soudců nechat přezkoumat pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí si zatím Berlusconi může ponechat svůj senátorský mandát a prozatím může stát v čele své strany Lid svobody (PdL), která je jedním ze dvou hlavních koaličních partnerů.

Soud v Miláně nyní bude rozhodovat, zda dobu zákazu nezkrátit.

Domácí vězení nebo veřejné práce

Koaliční politici se zatím vyjadřují vyhýbavě a tvrdí, že situaci je třeba posuzovat s klidnou hlavou. K témuž vyzval i prezident Giorgio Napolitano, který před třemi měsíci dva nesmiřitelné politické rivaly k vytvoření vlády přiměl. Velké napětí ale panuje uvnitř středolevé Demokratické strany, která spolu s Berlusconiho stranou nyní Itálii vládne. Kvůli odsouzení pravicového lídra může mezi jejími členy zesílit volání po pádu kabinetu.

Italský Nejvyšší soud ve čtvrtek potvrdil rozsudky soudů nižší instance, které už dříve Berlusconimu udělily čtyřletý trest vězení za daňové úniky jeho společnosti Mediaset. [celá zpráva]

Pravomocně odsouzený Berlusconi si musí odsloužit roční trest odnětí svobody, a čeká ho tedy domácí vězení nebo veřejně prospěšné práce. Původně čtyřletý trest mu o tři čtvrtiny zkrátila amnestie z roku 2006, a krátké tresty, zvláště v případě pokročilého věku odsouzeného, není v Itálii třeba odsloužit za mřížemi věznice.

Berlusconi (76) po vynesení verdiktu zvolil útočnou taktiku. V televizním projevu ostře kritizoval justici a řekl, že je obětí soudní šikany. „Za to, co jsem téměř dvacet let dělal ve prospěch této země, se mi na samém konci mého veřejného života dostane obvinění a rozsudku, který není založen na žádných faktech a který mi bere osobní svobodu a politická práva,” řekl viditelně rozhořčený a otřesený mediální magnát. Podle něj selhal soudní systém, který proti němu vedl „agresivní kampaň”. Berlusconi dále oznámil, že chce v politice pokračovat, a to pod hlavičkou své první strany Vzhůru Itálie! (Forza Italia!).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám