Hlavní obsah

Islamista šokoval Belgičany: Respektujte nás, nebo zmizte

Právo, los

Za šíření náboženské nenávisti uvalila ve čtvrtek belgická prokuratura vazbu na člena tamní radikální islámské skupiny. Ten podle ní stojí za rozpoutáním náboženských nepokojů, které zuřily v Belgii minulý týden, a je autorem výroku, že pokud se Belgičanům islám nelíbí, ať ze své vlasti odejdou.

Foto: Yusuf Ahmad, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Fouad Belkacem byl obviněn z podněcování nenávisti a násilí proti skupině obyvatel z důvodu jejich přesvědčení. Hrozí mu až rok za mřížemi,“ řekl podle serveru expatica.com mluvčí prokuratury v Antverpách Paul Van Tigchelt.

Belkacem (30), původem z Maroka, zastupuje na veřejnosti radikální muslimskou skupinu Šaría4Belgium, která usiluje o islamizaci Belgie. Na přední stránky novin se dostal minulý týden, když v Bruselu propukly násilné protesty proti zákazu nošení burek a nikábů, tedy oděvů a závojů, jimiž si zahalují tělo a obličej ženy v konzervativním islámském prostředí.

Násilnosti ze strany přistěhovalců propukly poté, co policistka zastavila ženu zakuklenou v nikábu a v souladu se zákony ji vyzvala, aby jej sňala a legitimovala se. Žena však na policistku zaútočila a přerazila jí nos.

"Nadřazené náboženství"

Belkacem ji za její agresivitu pochválil. Policistka podle něj může být ráda, že vůbec přežila. „My muslimové nemáme pro vás nevěřící a váš životní styl ani špetku úcty. Naše náboženství je nadřazené tomu vašemu. Pokud se vám to nelíbí, můžete se z Belgie odstěhovat,“ prohlásil.

Zahalování označil za chvályhodný projev cudnosti. „Ženy na Západě se chtějí vystavovat jako objekt touhy,“ řekl.

Nošení závojů zahalujících obličej na veřejnosti je v Belgii už téměř rok nezákonné, podobně jako ve Francii nebo Itálii. Tamní zákonodárci svůj krok vysvětlili tím, že opatření není namířené proti tradičnímu zahalení muslimek. Jde prý o to, aby bylo možné identifikovat osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám