Hlavní obsah

Írán zabavil Nobelovu cenu za mír právničce Širín Ebadíové

– Oslo
ČTK, aš, Los Anglese Times

Íránské bojovnici za lidská práva Širín Ebadíové byla zabavena Nobelova cena za mír a diplom právničky. Uvedl to ve čtvrtek norský výbor udělující tuto cenu, Oslo žádá od Teheránu vysvětlení.

Článek

"Medaile a diplom byly sebrány z bezpečnostní schránky Ebadiové spolu s osobními věci. Takové činy nás jsou neuvěřitelné a šokují nás. Jedná se o první případ, kdy státní orgány zabavily Nobelovu cenu za mír," uvedl v oficiálním prohlášení norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe, které cituje deník Los Angeles Times.

Svůj nesouhlas a rozhořčení dal najevo i výbor, který ceny uděluje. "Ještě nikdy se nestalo, že by bylo s laureátem Nobelovy ceny takto zacházeno. I opoziční politici jako Andrej Sacharov nebo Lech Walesa se dočkali lepšího zacházení," řekl člen norského Nobelova výboru Geir Lundestad. Oba tito laureáti z let 1975 a 1983 prý nebyli takto persekuováni ani za studené války.

Norské ministerstvo zahraničí předvolalo íránského velvyslance v Oslu, aby podal vysvětlení. „Během setkání s íránským chargé d´affaires jsme dali jasně najevo, že Norsko bude dál pokračovat ve své angažovanosti s cílem chránit lidská práva a bude podrobně sledovat situaci,“ řekl Störe.

Podle Störa je to důkazem toho, že "svoboda slova je v Íránu velmi silně potlačována".

V poslední době byli pronásledováni i spolupracovníci Ebadíové i její manžel, jehož účet byl zmrazen a jemuž přestali vyplácet penzi.. Na podzim byl zatčen a bit. Ebadíové zase loni zabavili počítač a citlivé materiály. Ebadíová obhajuje íránské politické aktivisty, náboženské a etnické menšiny i ženy a děti. Za svoji angažovanost dostala v roce 2003 Nobelovu cenu za mír. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám