Hlavní obsah

Nobelova cena za mír putuje do Íránu

DPA, Blahoslav Hruška, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Letošní Nobelovu cenu míru získala proti všem očekáváním íránská aktivistka za lidská práva Šírín Ebadíová (54), a to "za zásluhy o demokracii a lidská práva". Oznámil to v pátek Nobelův výbor v Oslu. Za nejžhavější kandidáty byli přitom ještě ve čtvrtek považováni papež Jan Pavel II. a bývalý český prezident Václav Havel.

Foto: Dalibor Szenci

Bu-Fu

Článek

Ebadíová se zasazuje o posilování právního statutu žen v Íránu, své aktivity zaměřuje také na boj s chudobou a zneužívání dětí. Proslula však především jako první íránská soudkyně. Po Chomejního islámské revoluci v roce 1979 musela ze svého postu odejít. Nyní vyučuje právo na Teheránské univerzitě, jako advokátka také zastupuje četné disidenty.

"Každý, kdo se snaží o posilování lidských práv v Íránu, musí žít ve strachu od narození až do smrti, ale já jsem se naučila, tento strach překonávat," prohlásila nedávno Ebadíová. Kritici jí vyčítají, že je příliš proamerická a že pošpiňuje jméno íránského lidu. "Jsem Íránka, jsem na to hrdá a budu žít v mé zemi tak dlouho, jak to jen půjde," prohlásila Ebadíová na jejich adresu.

Havel potěšen

Exprezident Václav Havel je potěšen, že ocenění získala íránská právnička a bojovnice za lidská práva Šírín Ebadíová. Z toho, co o ní ví, soudí, že si toto ocenění bezpochyby zaslouží a srdečně jí blahopřeje. Sdělila to v pátek na dotaz Práva jeho kancelář.

Odpovědi nostelky Nobelovy ceny za mír:

"Jsem velmi šťastná a hrdá," řekla 56letá íránská právnička. "Je to velmi dobré pro mě, velmi dobré pro lidská práva v Íránu, dobré pro demokracii v Íránu a zvlášť pro práva íránských dětí."

Dále uvedla, že udělení ceny na jejím životě mnoho nezmění. "Bude to ale velmi důležité pro mou práci ve prospěch lidských a občanských práv v Íránu," zdůraznila. "Chci jet do Teheránu," řekla dále. "Letenku mám na dnešek, ale možná tady budu musit ještě den nebo dva dny zůstat." V Teheránu byla zpráva o udělení ceny Ebadíové oznámena s určitým zpožděním, ale vláda pak oznámila, že je rozhodnutím Nobelova výboru velmi potěšena.

Na otázku, co bude dělat s penězi spojenými s cenou (1,1 milionu eur), Ebadíová řekla, že neví, neboť je stále v šoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám