Hlavní obsah

Iráčana podezřelého z vraždy 14leté Němky hlídá na samotce infrakamera

Iráčan Alí Bašár, který je podezřelý ze znásilnění a vraždy 14leté dívky Sussane, je od nedělního večera ve věznici Preungesheim u Frankfurtu and Mohanem. Zařízení patří mezi věznice se zvýšenou ostrahou a momentálně se v něm nachází 546 vězňů, píše server týdeníku Focus. Opozice kvůli případu ostře kritizuje migrační politiku kancléřky Angely Merkelové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčan podezřelý z vraždy a znásilnění školačky přiletěl v sobotu večer z Iráku zpět do NěmeckaVideo: Reuters

 
Článek

Mladík, který o sobě tvrdí, že je mu 20 let, je umístěn na samostatné cele s režimem zvýšené ostrahy. V místnosti je pouze matrace, nerezová toaleta přišroubovaní k zemi a ve stropě je zabudována infrakamera. Ta sleduje každý vězňův pohyb včetně noci. Jinak je místnost prázdná. Po zhruba 24 hodinách od uvalení vazby podstoupí Bašár psychologické vyšetření.

Policie současně s vyšetřováním vraždy židovské dívky Sussane bude prověřovat Iráčanovy další trestné činy. Je podezřelý z účasti v několika bitkách, z napadení a také ze znásilnění 11leté dívky z ubytovny pro uprchlíky. Policie tvrdí, že případy prošetřovala, ale neměla dostatek důkazů, aby mohla Bašára zadržet.

Foto: Policie Hesensko

Německá policie hledá migranta z Irálu, podezřívá ho ze znásilnění a vraždy 14leté dívky.

Nyní se vyšetřování zaměřuje na porovnání výpovědí Bašárova a dalších svědků, uvedla mluvčí prokuratury ve Wiesbadenu Christina Gräfová. Zjišťuje se, jakým způsobem Alí Bašár získal dokumenty. Mladík zřejmě přišel do Německa bez dokumentů během velké migrační krize v říjnu 2015. Prozkoumá se také jeho věk.

Mladík koupil 2. června letenky pro sebe a zbytek rodiny do Turecka. Platil hotově.  Otázkou je, kde na ně vzal peníze. Letenky ovšem byly vystaveny na jiné jméno, než byly cestovní dokumenty. „Prověřujeme, jak je to možné. Dokumenty byly v pořádku, včetně fotografií,” uvedla policie.

Alí byl ustrašený a plachý chlapec

Bašár žil v iráckém městě Zakho, které má zhruba 350 tisíc obyvatel, píše deník Bild, který vyhledal příbuzné mladíka. Jeho rodina žila ve velmi nuzných podmínkách. Chudoba byla také důvodem, proč z Iráku odešli. „Nevedlo se jim dobře a posledních dvacet let se chtěli dostat z Iráku,“ řekl Bašárův strýc. „Chtěli jednoduše pryč, protože zde neměli práci,“ dodal.

Foto: Reuters

Alí Bašár přiletěl v sobotu večer zpět do Německa, policisté ho vedou k výslechu.

Strýc žije v jedné z lepších čtvrtí města a Bašár ho pravidelně navštěvoval, píše Bild. „Alí byl dříve velmi plachý, raději zůstával doma na dvoře, než by si šel hrát s dětmi na ulici. Když byla tma, měl strach jít na toaletu,“ citoval Bild strýce.

To, že byl Bašár bojácný, potvrzuje také jeho bratranec. „Byl opravdu bojácný a to platilo také ve vztahu k dívkám. Proto jsme ho nebrali s sebou, když jsme šli ven. Nevěřím, že měl někdy nějakou přítelkyni.“

Školu navštěvoval jen do sedmé třídy. „Potom vařil čaj vojákům na pohraniční stanici, kde pracoval jeho otec. Mezi koníčky synovce patřil fotbal,“ řekl jeho strýc deníku Bild.

Německo v šoku

Případ znásilněné a zavražděné dívky otřásla Německem. Politici, a to nejen z opoziční Alternativy pro Německo (AfD) kritizují vládní migrační politiku.

Nejčtenější německý deník Bild minulý týden vydal na titulní straně materiál s titulkem „Kdyby ho bývali deportovali, ještě by žila”. Naráží na to, že mladík měl na svědomí mnohé incidenty, byl podezřelý ze znásilnění 11leté dívky, přesto nebyl deportován.

Nejostřeji se na adresu vládní migrační politiky a zejména kancléřky Angely Merkelové vyjádřila místopředsedkyně AfD Alice Weidelová. Na svém Twitteru napsala, aby vláda převzala za případ odpovědnost. „Co řeknete rodičům zavražděné Sussane, paní Merkelová.“

Sociální demokrat Karl Lauterbach nechápe, jak je možné, že se Bašár i s rodinou dostal ze země na falešné dokumenty.

Čtrnáctiletá Susanna F. zmizela 22. května. Ve středu našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Alí Bašár i s rodinou předtím spěšně opustil Německo, kde žil od roku 2015. V pátek v noci byl zatčen kurdskými bezpečnostními silami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám