Hlavní obsah

Hollande přijel uklidnit obyvatele Calais, uprchlický tábor Jungle bude zrušen do zimy

– Calais

Do Calais, kde je velký uprchlický tábor migrantů Jungle, přijel v pondělí poprvé francouzský prezident Francois Hollande v doprovodu ministra vnitra Bernarda Cazeneuva a ministryně pro výstavbu Emmenuelle Cossové. Zopakoval, že tábor bude zrušen. Stane se tak do zimy.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande (uprostřed) v doprovodu ministra vnitra Bernarda Cazeneuva a ministryně pro výstavbu Emmanuelle Cossové při jednání v Calais.

Článek

Tábor musí být „zcela odstraněn“ řekl francouzský prezident podle televize SkyNews. Vláda už uvedla, že se tak stane ještě před začátkem zimy.

Holande, který dlouhodobě čelil kritice, že neřeší situaci v Calais, kde se migranti pravidelně pokoušeli proniknout do kamiónů mířících do Velké Británie, uvedl, že situace je „nepřijatelná.“ Podle BBC ale dodal, že na řešení uprchlické krize se musí podílet i Velká Británie, byť se rozhodla odejít z EU. Ta už zahájila dostavbu zdi chránící terminál pro kamióny. [celá zpráva]

Holande oznámil už v sobotu, tedy ještě před svou první návštěvou Calais, že tábor bude uzavřen a všech jeho devět tisíc obyvatel bude přemístěno do uprchlických středisek ve Francii. „Humánně a s úctou přivítáme lidi, kteří mají právo na azyl,“ řekl a dodal, že nikdo, kdo má na azyl právo, deportován nebude.

Na jaře sice byla polovina tábora zlikvidována, od té doby ale prudce vzrostl počet jeho obyvatel. Proti táboru demonstrovali i obyvatelé a přístavní dělníci. Na nečinnost Paříže si stěžovala i starostka. [celá zpráva]

V Calais Hollande a ministři jednali s prefektem oblasti Pas-de-Calais i dalšími místními představiteli. Setkat se mají i s policisty, místními podnikateli a občanskými organizacemi.

Anketa

Měla by Francie zrušit uprchlický tábor Jungle?
Ano, bezpodmínečně
98,6 %
Ne, měla by najít jiné řešení
1,4 %
Celkem hlasovalo 1322 čtenářů.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Reklama

Výběr článků

Načítám