Hlavní obsah

Calais zablokoval protest šoférů kamiónů a místních obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais
Aktualizováno

Kolony pomalu jedoucích kamiónů a stovky lidí v pondělí ráno zablokovaly silnice u francouzského Calais na protest proti tomu, že u města je stále pololegální tábor migrantů zvaný Džungle. V něm je nyní asi deset tisíc lidí. Je to poprvé, kdy se při protestu spojili místní obyvatelé s řidiči kamiónů, do kterých se migranti pokoušejí vniknout, aby se dostali do Velké Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkující řidiči kamionů blokují dopravu v okolí CalaisVideo: AP

 
Článek

Do operace "hlemýžď", při které kamióny a traktory velmi pomalou jízdou komplikovaly provoz na silnicích a dálnicích, se podle agentury AFP zapojilo asi 70 vozidel. Pochodu k přístavu se účastnilo 400 lidí.

Protest se konal navzdory tomu, že ministr vnitra Bernard Cazeneuve v neděli slíbil, že tábor bude do konce roku srovnán se zemí. Ministr upozornil, že likvidace tábora půjde ruku v ruce s tím, jak se budou vytvářet nouzové ubytovací kapacity pro uprchlíky jinde.

Obyvatelé jeho slibům už nevěří. Přestože na jaře byla část tábora stržena, počet jeho obyvatel se zdvojnásobil. [celá zpráva]

Foto: Charles Platiau, Reuters

Přístavní dělníci a obyvatelé Calais demonstrují proti táboru migrantů

Obyvatelé města si stěžují, že je existence tábora ruinuje, odrazuje turisty. V oblasti je 17procentní nezaměstnanost, což je skoro dvojnásobek průměru v zemi, uvedl list Daily Telegraph.

Jeden z místních rolníků si před protestem francouzské televizi stěžoval, že nekonečný proud migrantů za sebou nechává hory odpadků.

„Už nemůžu dál pokračovat v úklidu. Je to, jako by se můj domov proměnil v bojiště občanské války,“ řekl a ukázal plastové pytle plné odpadků i prázdných obalů od granátů se slzným plynem.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Kamiony blokují dálnici u Calais

Řidičům zase vadí agresivní taktika migrantů, kteří se za každou cenu snaží proniknout na korby kamiónů mířících do Velké Británie. Vztyčili i barikády, aby zastavily kamióny.

„Tato demonstrace je hlasitým projevem naší nespokojenosti," řekl místní zástupce autodopravců David Sagnard, podle kterého mají majitelé firem i samotní řidiči po krk stávající situace, kdy se běženci snaží dostat do kamionů.

"Požadujeme mimořádná opatření, která by zajistila, že budeme jezdit bezpečně," dodal.

Foto: Charles Platiau, Reuters

K protestu se přidali i farmáři s traktory

Kvůli pokračujícím problémům s migranty budou v Calais nadále působit britští policisté, a to navzdory rozhodnutí britských voličů odejít z EU. Calais po hlasování hrozilo, že to Britům neumožní, ale kvůli komplikované situaci s migranty od toho ustoupilo. [celá zpráva]

Foto: Charles Platiau, Reuters

Přístavní dělníci, řidiči kamiónů a zemědělci s traktory zablokovali cestu do přístavu v Calais

Migranti byli vyzváni, aby zůstali v táboře. Sami dali najevo obavy z eskalujícího násilí a dali najevo přání „žít v míru“.

Reklama

Výběr článků

Načítám