Hlavní obsah

Hollande dramaticky ztrácí podporu, není oblíbený ani u pětiny voličů

Paříž

Necelý rok před konáním francouzských prezidentských voleb se oblíbenost současné hlavy státu Françoise Hollanda blíží historickému minimu. V aktuálním průzkumu veřejného mínění mu podporu vyjádřilo jen 14 procent dotázaných. Jak informovala agentura AFP, Hollandova socialistická strana se rozhodla, že kandidáta do klání v příštím roce vybere v primárkách.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Podpora prezidenta Hollanda, který funkci zastává od roku 2012, se v anketě agentury Ifop blíží dosavadnímu minimu 13 procent z průzkumu v listopadu 2014.

Nejméně oblíbený prezident za 60 let

Loni se prezidentova podpora zvyšovala mimo jiné kvůli reakci na teroristické útoky z ledna a listopadu, při kterých zahynulo celkem 147 lidí.

Teď ale především kvůli špatné hospodářské situaci s jeho prací není spokojena ani pětina voličů.

Od vzniku páté republiky v roce 1958 nebyl ještě žádný francouzský prezident tak neoblíbený jako právě Hollande.

Obhajoba úřadu není jistá

Prezidentské volby se ve Francii budou konat na jaře příštího roku. Vládnoucí Socialistická strana (PS) na svém sobotním zasedání podle předsedy Jeana-Christophea Cambadélise jednomyslně rozhodla, že svého kandidáta vybere na konci ledna 2017 v primárkách.

Zda se v nich Hollande bude o znovuzvolení ucházet, ještě není jasné. Jedinou socialistkou, která svou kandidaturu již oznámila, je senátorka Marie-Noëlle Lienemannová. V primárkách budou svého kandidáta vybírat také opoziční Republikáni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám