Hlavní obsah

Hitler údajně chránil židovského právníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Adolf Hitler se osobně zastal židovského právníka a po určitý čas jej chránil před pronásledováním. S odvoláním na čtvrtletník Jewish Voice from Germany vydávaný v Berlíně o tom ve středu informovala agentura DPA, podle níž jde o druhý takový známý případ.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler na dobové fotografii

Článek

Ernst Hess (1890-1983) byl soudcem v Düsseldorfu a s Hitlerem se znal z doby první světové války, kdy byl nějakou dobu velitelem jeho roty. Podle historičky Susanne Maussové zůstal Hess do roku 1941 prakticky nedotčen nacistickou protižidovskou politikou, zejména díky dopisu, který ve jménu Hitlera napsal říšský vůdce SS Heinrich Himmler.

Dopis ze srpna 1940, který historička objevila loni, upozorňoval úřady na to, že Hess "by měl být v každém ohledu ponechán v klidu... dle přání vůdce".

Dosud byl znám jen jeden podobný případ, kdy se Hitler zastal Žida. Nacistický vůdce vzal podle DPA pod ochranu lineckého lékaře své matky Eduarda Blocha před jeho emigrací v roce 1940.

Právník konvertoval, stal se z něj protestant

Hess byl ve 30. letech minulého století následkem "arizace" zbaven pozice soudce a odstěhoval se do Bolzana v Jižním Tyrolsku. Následně se přes společného válečného kamaráda Fritze Wiedemanna obrátil na Hitlera. V dopise německého vůdce Hess, který konvertoval k protestantismu, žádal, aby nebyl označován za Žida.

Hitler to sice odmítl, zároveň ale přes Himmlera úřadům uložil, aby Hessovi posílaly zaopatření do Itálie. Hess také dostal nový pas, v němž chybělo pro Židy povinné prostřední jméno "Israel". Díky tomu nebyl navenek Hessův původ poznat.

Po dohodě Hitlera s italským fašistickým vůdcem Mussolinim se ale němečtí obyvatelé Jižního Tyrolska museli vrátit do Německa, a Hess se proto v roce 1939 usadil v bavorské obci Unterwössen, kde byl posléze pod Hitlerovou ochranou. V roce 1941 mu však bylo oznámeno, že pod ní již nestojí. Zbytek války pak strávil jako nuceně nasazený v koncentračním táboře Milbertshofen u Mnichova. Před deportací jej podle Maussové zachránil manželský svazek s ženou nežidovského původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám