Hlavní obsah

Heinz Fischer skončil v úřadu rakouského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Po dvanácti letech skončil v pátek Heinz Fischer v úřadu rakouského prezidenta. Se svou funkcí se 77letý sociální demokrat Fischer rozloučil na společném zasedání obou komor rakouského parlamentu.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Heinz Fischer stál v čele Rakouska 12 let.

Článek

Fischer v proslovu před zákonodárci Národní a Spolkové rady mimo jiné varoval před „jednoduchými odpověďmi" na složitou migrační krizi. „Naše uprchlická politika se musí nést ve znamení rozumu i humanity," uvedl. ”Jen jedno z toho by bylo příliš málo," dodal.

S odkazem na nedávné britské referendum o členství v Evropské unii, v němž se voliči rozhodl pro odchod z bloku, Fischer uvedl, že podle něj je EU sice potřeba neustále zlepšovat, „pro Evropu je ale nenahraditelná".

Fischer byl od roku 1970 poslancem parlamentu, v letech 1990 až 2002 byl jejím předsedou a poté dva roky místopředsedou. Od roku 2004 zastával dvě volební období funkci prezidenta.

Na svou poslední státní návštěvu vyrazil Fischer v dubnu do Česka. Na zámku v Lánech se setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

Volby nástupce se budou opakovat

Jeho nástupce Rakušané zvolí zřejmě až 2. října. Květnové druhé kolo hlasování, v němž těsně zvítězil Alexander Van der Bellen, zrušil nedávno kvůli formálním pochybením ústavní soud. Funkce hlavy státu dočasně převzalo tříčlenné předsednictvo parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám