Hlavní obsah

Fritzlova dcera s dětmi opustila kliniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Po osmi měsících byla z psychiatrické kliniky poblíž dolnorakouského Amstettenu propuštěna dcera Josefa Fritzla Elisabeth. Tu její otec bezmála čtvrt století držel ve sklepním vězení a zplodil s ní sedm potomků, z nichž šest přežilo.

Foto: Profimedia.cz

Klinika v Amstettenu, kde Fritzlovi pobývali.

Článek

Oznámil to v pondělí jeden z právníků oběti incestu Christoph Herbst s tím, že s nyní dvaačtyřicetiletou Elisabeth opustily léčebnu i její děti. Rodina se nastěhovala do nového bydliště, aby se pokusila začít nový život. Místo pobytu rodiny ani přesný termín propuštění z kliniky advokát nesdělil, protože tyto informace mají zůstat v tajnosti. Již dříve se hovořilo o možnosti, že rodina získá novou identitu. 

Fritzla minulý měsíc obvinilo státní zastupitelství v Sankt Pöltenu z incestu, zotročování, opakovaného znásilňování a také z vraždy. Jedno ze sedmi dětí, které mu dcera Elisabeth porodila, totiž krátce po narození zemřelo a Fritzl mrtvolku chlapce spálil v domovním kotli. Fritzl se brání tvrzením, že dítě nalezl již mrtvé.

Proces s Fritzlem začne zřejmě v březnu a bude se konat s vyloučením veřejnosti. Původně měl začít už letos. Deník Heute počátkem měsícem uvedl, že se nedaří sehnat soudce, kterých je potřeba osm a k tomu dva náhradníci. Všichni soudci oslovení do počátku prosince se omluvili s odkazem na rodinné závazky.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Josefu Fritzlovi hrozí doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Vězni chtěli Fritzla zabít

Rakušana Josefa Fritzla (73), který 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth (42) a víc než třitisícekrát ji znásilnil, chtěli jeho...

Výběr článků

Načítám