Hlavní obsah

Francouzští muslimové by chtěli dvakrát více mešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činovník hlavní pařížské mešity Dalil Boubakeur, který je zároveň předsedou Francouzské rady muslimského vyznání (CFCM) v sobotu uvedl, že by se v zemi měl do dvou let zdvojnásobit počet mešit. Francie má jednu z největších muslimských komunit v Evropě a 2200 mešit.

Foto: Profimedia.cz

Mešita v Lyonu během muslimského svátku

Článek

„Máme 2200 mešit, do dvou let je jich potřeba dvakrát tolik,” prohlásil dnes Boubakeur na výročním shromáždění místní muslimské obce, které se označuje za největší muslimské společenství v západním světě.

Podle Boubakeura žije ve Francii více než sedm miliónů muslimů a současné mešity pro ně nestačí. Agentura AFP k tomu poznamenala, že se odhaduje, že ve Francii žijí čtyři až pět miliónů vyznavačů islámu.

Boubakeur, podle kterého se stále méně obcí v zemi staví proti výstavbě muslimských svatyň nebo alespoň modliteben, rovněž zdůraznil, že je zapotřebí rozšiřovat vzdělání islámských imámů o sekulárním vědění z oblasti francouzské historie, práva a tradic, aby svoje náboženské učení mohli skloubit s republikánskými hodnotami francouzského státu.

Narážel tak na kritiku, jíž jsou muslimští učenci a náboženští činitelé nejen ve Francii vystavováni ohledně toho, že nedostatečně vystupují proti projevům radikálních muslimů.

Země se ještě úplně nevzpamatovala z teroristického útoku z letošního ledna, při němž tři místní islamisté zabili 17 osob, včetně části redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám