Hlavní obsah

Francouzský soud zrušil zákaz vycestovat dívce, která se obrátila na islám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Devatenáctiletá francouzská dívka, která se obrátila na islám, uspěla s odvoláním proti zákazu vycestovat do Saúdské Arábie, kde má - jak tvrdí - studovat náboženství. Úřady jí zakázaly opustit Francii před dvěma lety poté, co její matka upozornila na to, že se patrně nechala zfanatizovat islámskými radikály. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Salafisté v ulicích rozdávají korán. Ilustrační foto.

Článek

Soud uznal kontakty dívky na salafisty za prokázané, ale dodal, že „tyto skutečnosti nestačí na to, aby se dalo vyvodit, že má blízko nebo je v kontaktu s extremisty.  Rozhodnutí ministerstva vnitra je zrušeno, protože bylo založeno na špatném úsudku,“ píše se v rozsudku francouzského soudu.

„Jsem salafistka, ale ne pro DAEŠ (arabská zkratka pro Islámský stát, pozn. redakce). V tom je velký rozdíl,“ řekla u soudu dívka, která byla vychována jako katolička, avšak konvertovala a zahaluje se podle nejkonzervativnějších pravidel islámu. Ultrakonzervativní salafisté hlásají nutnost vrátit se k prapůvodním kořenům víry a odmítají západní hodnoty, pročež jsou mnohými označováni za extremisty. Úterní verdikt je pro ně významnou výhrou.

Ve Francii žije asi pět miliónů muslimů, k salafismu se hlásí asi 15 tisíc z nich. Většina ale podle analytiků neprojevuje násilnické sklony, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám