Hlavní obsah

Francouzská policie objevila skrýš s výbušninami a pozatýkala pět Čečenců

Paříž
Aktualizováno

Francouzští policisté v pondělí zatkli pětici Rusů čečenského původu kvůli podezření z plánování teroristického útoku. Vyšetřování to nepotvrdilo, šlo o gangstery. Při zásahu v Béziers na jihu země také objevili skrýš s výbušninami, uvedl list Midi Libre.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Francouzský policista hlídkuje v Marseille

Článek

Zatčení podezřelých v Montpellier a Béziers potvrdil státní zástupce Yvon Calvet.

Podle něj vyšetřovatelé nezjistili, že by zadržení muži byli ve fázi příprav nějakého atentátu. Vyšetřováni jsou v souvislosti s organizovaným zločinem, a jejich případ proto nebyl předán protiteroristické policejní složce.

"Jde o případ, který nesouvisí s náboženstvím, ale se závažným gangsterstvím ," zdůraznil upozornil Calvet. Šéf justiční policie v Montpellier Gilles Soulier upřesnil, že protiteroristická služba zadržené nevede v evidenci rizikových osob.

Calvet dodal, že policie může zatknout ještě další lidi.

Zatýkání zřejmě spustilo objevení výbušnin v Béziers, které policisté zajistili nedaleko místního stadiónu. Z obav před explozí byli na místě zmobilizováni pyrotechnici a hasiči.

Jednoho ze zadržených Čečenců úřady už delší dobu sledovaly. Sledovaný muž je podezírán ze spojitosti s výbuchem na vysokoškolských kolejích v nedalekém Montpellier z října 2008, při kterém bylo zraněno šest lidí, z toho dva vážně. V Montpellier policie zatkla zbývající čtyři Čečence.

Ve Francii platí zvýšený stupeň ohrožení před teroristickým útokem po atentátech ze 7. a 9. ledna, při kterých zemřelo v Paříži a okolí 20 lidí včetně tří teroristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám