Hlavní obsah

Francouz podal nemocné ženě smrtící dávku. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colmar

Do vězení nemusí Francouz, který byl uznán vinným, že podal těžce nemocné manželce smrtelnou dávku léků. Soud ve východofrancouzském Colmaru ho odsoudil jen k dvouletému podmíněnému trestu. José de Albuquerque (73) byl přitom obžalován z úkladné vraždy své manželky Armindy (70) a hrozil mu až doživotní trest.

Článek

Muž léta pečoval o svou ženu postiženou Alzheimerovou chorobou. V lednu 2014 ji nechal spolykat smrtící dávku léků. Souzený senior se po vynesení rozsudku dojetím rozplakal a šel políbit jednu ze svých dcer. Žádné z jeho pěti dětí se nepřipojilo k žalobě.

„Neschvaluji, co udělal, ale rozumím tomu. Pro každého pečovatele je to velmi těžké. Je to vyčerpávající psychicky i fyzicky,“ řekla jeho dcera Alice (44), která již delší dobu pracuje v domově důchodců.

Nejnižší možný trest

Soud podle verdiktu přihlédl k věku obviněného a k jeho zhoršené rozeznávací schopnosti v době činu. Dvouletá podmínka je nejnižší trest, jaký mohl francouzský soud v podobném případu udělit.

Případ oživil diskusi o legalizaci eutanazie. Ve Francii začal v srpnu platit zákon, který dává nevyléčitelně nemocným právo, aby je lékaři přestali léčit a až do smrti je udržovali v bezvědomí.

V České republice se eutanazie trestá jako vražda. S uzákoněním eutanazie přitom podle červnového průzkumu souhlasí 66 procent Čechů, pouze 24 procent bylo proti a 10 procent na věc nemá názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám