Hlavní obsah

Francie stanovuje věk pro legální sex na 15 let. Dosud stačil souhlas dítěte

Paříž

Francouzští zákonodárci v úterý v prvním čtení jednomyslně schválili zavedení hranice pro legální pohlavní styk. Bude to 15 let. Dosud byl ve Francii legální jakýkoliv sexuální styk, se kterým souhlasily obě strany. Zákon navíc stanoví věkovou hranici pro legální incest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dokazování nedobrovolnosti styku bylo u soudu často problematické, souhlas nezletilých mohl být v některých případech vynucený. Nová norma předpokládá, že děti mladší 15 let nejsou dostatečně vyspělé, aby mohly souhlasit se sexem, který bude proto vždy považován za nedobrovolný.

Vít Klusák: Němci naše V síti nejdříve nechtěli, nakonec si půjčili i náš nábytek

Kultura

Za znásilnění bude hrozit až 20 let za mřížemi. Zákon ještě na jaře musí schválit Senát, který ho navrhl, píše AFP.  „Žádný dospělý tedy nemůže využít souhlasu nezletilé osoby mladší 15 let. Děti jsou nedotknutelné,” uvedl francouzský ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti.

Faktor Rome a Julie

Zákonodárci nechtějí trestat styky mezi dospívajícími stejného věku, a tak zahrnuli článek přezdívaný „Romeo a Julie”. Tresty se budou vztahovat na dospělou osobu, která měla sexuální styk s dítětem do 15 let jen v tom případě, že je mezi oběma věkový rozdíl více než pět let. Tento článek ovšem neplatí v případě, že se jedná o nedobrovolný styk nebo znásilnění.

Čtyři mladíci v Německu znásilnili 13letou dívku

Evropa

Již nyní je možné sex s nezletilými ve Francii za určitých okolností trestat, je však třeba prokázat, že díte není dostatečně vyspělé na to, aby vyjádřilo souhlas a nejedná se automaticky o znásilnění či znásilnění, nýbrž mírněji postihované zneužití dítěte.

To se má teď změnit, přičemž přísnější tresty budou nově hrozit také za kuplířství nezletilých, jak pro klienty, tak pro zákazníky.

Incest bude legální až od 18

Nová norma reaguje na četná obvinění ze zneužívání mladistvých, také příbuznými, která se v posledních měsících ve Francii objevila. Na sociálních sítích se s označením #Metooinceste objevily desítky obvinění ze zneužívání, často mířená proti známým osobnostem veřejného života. Vlnu odstartovalo zveřejnění knihy právničky Camille Kouchnerové, ve které viní nevlastního otce, politologa Oliviera Duhamela, ze zneužívání jejího bratra.

Incest, tedy sexuální styk mezi blízkými příbuznými, je ve Francii legální. Nově však bude potřeba, aby oběma aktérům bylo více než 18 let, jinak je jejich chování protiprávní.

Reklama

Výběr článků

Načítám