Hlavní obsah

Francie nechce uvalit sankce na Rusko, Schwarzenberg je považuje za neúčelné

PAŘÍŽ/VÍDEŇ

Francie podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga neprosazuje uvalení sankcí vůči Rusku. Podle šéfa české diplomacie by nebyly příliš účelné. Řekl to po jednání se svým francouzským partnerem Bernardem Kouchnerem v Paříži.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Bernard Kouchner se výslovně postavil proti sankcím, s čímž do jisté míry souhlasím, protože sankce obyčejně valné výsledky nemají," uvedl Schwarzenberg. Podle českého ministra sankce většinou slouží "k vlastnímu uspokojení" a nevedou ke změně. Schwarzenberg soudí, že EU by měla uvažovat o nějakých účinnějších prostředcích k vyřešení rusko-gruzínské krize.

"Rázné diplomatické kroky jsou teď na místě. Je nejnutnější zachovat jednotné stanovisko EU. Když Rusko uvidí, že je v této záležitosti jednotná, to věci pomůže více, než kdyby... se uvalily nějaké sankce, ale nadále by byly slyšet i jiné hlasy," dodal český ministr, který se v Paříži sešel také se svým švédským kolegou Carlem Bildtem a promluvil na poradě francouzských velvyslanců.

Hlasy v EU ve prospěch jistých omezení ale jsou a patrně zazní i na pondělním mimořádném summitu, dodal šéf české diplomacie. "To se projeví při té diskusi v pondělí. Francouzská politika o tom (ale) neuvažuje," řekl. Francie nyní předsedá Evropské unii.

Gruzie a Rusko se navzájem obviňují z etnických čistek

Gruzínská ministryně zahraničí Eka Tkešelašviliová na jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) obvinila Rusko a Osety z etnických čistek vůči Gruzínům žijícím v Jižní Osetii. "Území, které bylo v sovětských dobách známo jako Jižní Osetie, bylo prakticky úplně očištěno od gruzínského obyvatelstva," prohlásila gruzínská ministryně na zasedání Stálé rady OBSE ve Vídni.

Ruský velvyslanec v OBSE Anvar Asimov naopak z etnických čistek obvinil Tbilisi. Obvinil Gruzii, že ona začala s "agresí a etnickými čistkami". Proto nyní Oseti nechtějí žít s Gruzíny v jednom státě; Moskva to chápe, a proto jejich samostatnost uznala, i když to pro ni "nebylo snadné rozhodnutí". Odsoudil postoj mezinárodního společenství vůči ruskému zásahu v Gruzii jako "dvojí morálku".

Gruzie varuje před dominovým efektem, Rusko to odmítá

Tkešelašviliová zároveň varovala před "dominovým efektem" v celém regionu. Podle ní by příští "nebezpečné vyúčtování" z Moskvy mohla dostat Ukrajina, například pokud jde o Krym. Ministryně vyzvala Radu bezpečnosti OSN k aktivním krokům, protože "postup Ruska není jen hrozbou pro mezinárodní bezpečnost, ale jejím přímým porušením".

Ruský velvyslanec odmítl možnost dominového efektu s tím, že Rusko na Krymu nerozdává tamnímu ruskojazyčnému obyvatelstvu své pasy. "Rusko nikoho neohrožuje, to není naše politika," řekl Asimov médiím.

Reklama

Výběr článků

Načítám