Hlavní obsah

Finsko dočasně přijme kvóty na uprchlíky, Bulharsko a Rumunsko jen výměnou za Schengen

– Helsinky, Sofia • Aktualizováno

Finsko je připraveno přijmout navrhované kvóty na přerozdělení žadatelů o azyl v Evropské unii, jak to navrhuje Evropská komise. Nicméně v budoucnu by tento systém neměl být povinný, jak je tomu u nynějšího návrhu, řekl v pátek finský ministr zahraničí Timo Soini. Bulharsko a Rumunsko jejich přijetí podmiňují vstupem do schengenského prostoru.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Uprchlíkům na hranicích Řecka a Makedonie rozdávají vodu

Článek

„Můžeme v tom pak dále pokračovat na dobrovolné bázi, ne z donucení,” prohlásil na tiskové konferenci ministr. „Zvýšené zapojení unijních orgánů do tohoto tématu by nebylo dobré, nefungovalo by to... Jestliže nenajdeme řešení prostřednictvím spolupráce na mezinárodní a unijní úrovni, přes naše hranice se budou přesouvat milióny lidí bez jakékoli koordinace,” dodal.

Ministr neuvedl, jaká je kvóta pro Finsko.

Finsko očekává, že do země letos dorazí až 30 000 žadatelů o azyl, loni jich bylo jen 3600. Finové se obávají problémů s jejich integrací. Situaci komplikuje také slabá finská ekonomika.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu představil nový plán Bruselu, jak čelit přílivu statisíců uprchlíků do Evropy. Jedním z navrhovaných opatření je povinné přesunutí celkem 160 000 běženců z Itálie, Řecka a Maďarska do ostatních států Unie podle stanoveného klíče.

S povinným přijímáním migrantů nesouhlasí hlavně země V4, tedy Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko. Ty požadují zachování principu dobrovolnosti. Většina Unie povinné kvóty podporuje.

Bulharsko a Rumunsko: Něco za něco

Rumunsko a Bulharsko podmiňují přijetí kvót tím, že se stanou součástí schengenského prostoru, napsal server euobserver s odvoláním na bulharskou vicepremiérku Miglevu Kuněvovou, která informovala o rozhovoru premiérů obou zemí.

Bulharsko, které souhlasilo s prvním rozdělením a s přijetím 500 migrantů z Řecka a Itálie, by nyní mělo přijmout 1500 uprchlíků. Rumunsko dosud požadovalo podobně jako země V4 dobrovolné přijímání. Prezident Klaus Iohannis souhlasil s dobrovolným přijetím 1700 migrantů, ne se současnou kvótou ve výši 6351 migrantů.

Pokud by Bulharsko, nejchudší to země EU, vstoupilo do schengenského prostoru, muselo by střežit 300 km dlouhou hranici s Tureckem.

Dánové jsou proti

Dánská ministryně pro integraci Inger Stöjbergová naopak oznámila, že její země se na nově navrhovaném přerozdělování uprchlíků podílet nebude, protože tak činí již nyní, a to ve velkém. Do Dánska v posledních dnech zamířily stovky uprchlíků z Německa, kteří často chtějí dál pokračovat zejména do Švédska.

Dánové se na přerozdělování uprchlíků podílet nemusejí, mají stejně jako Británie a Irsko v tomto ohledu zajištěnou výjimku.

Reklama

Výběr článků

Načítám