Hlavní obsah

Finanční krize je neplánovanou hlavní agendou summitu EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ve středu v Bruselu začal dvoudenní summit Evropské unie. Původně se měl primárně zabývat opatřeními proti klimatickým změnám. Téma ale už před zahájením zastínily záchranné plány pro finanční sektor.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Na úvod summitu se sešel britský premiér Gordon Brown (vlevo) s prezidentem Evropské komise José Manuelem Barrosem.

Článek

Už v úterý uvedl britský premiér Gordon Brown, že světová ekonomika potřebuje globální regulaci finančních trhů. Jedním z kroků by podle něj měla být reforma Mezinárodního měnového fondu. Dopoledne v den zahájení summitu pak Evropská komise navrhla do roka postupně zvýšit minimální záruku pro bankovní vklady drobných střadatelů na 100 tisíc eur (asi 2,5 miliónu korun).

Ministři evropských zemí se minulý týden zavázali ke zvýšení garance vkladů na poloviční částku. Nový návrh komise se zřejmě nebude líbit hlavně malým zemím evropské sedmadvacítky.

Na summitu také představí vedoucí představitelé eurozóny delegátům svůj plán zahrnující poskytnutí záruk na mezibankovní úvěry do konce příštího roku a rekapitalizaci bank. Plán Francie, Německa, Nizozemska, Španělska a Rakouska má být podobný britskému modelu finanční výpomoci v hodnotě 500 miliard liber.

Klima na pozadí

Unijní představitelé se původně plánovali zabývat hlavně opatřeními proti klimatickým změnám. Hlavně Polsko argumentovalo, že navrhované plány na snížení emisí skleníkových plynů budou znamenat ekonomickou zátěž a zpomalení.

Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas navrhuje, že vyspělejší země pomohly zbylým s financováním přechodu na čistší technologie.

Další body na programu

Evropští lídři by také měli podepsat dohodu o přistěhovalectví, která sjednotí základní principy přístupu a neposlední řadě budou rozhodovat, co dál s Lisabonskou smlouvou, reformním dokumentem EU, který nemůže vstoupit v platnost, protože ho v referendu odmítlo Irsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám