Hlavní obsah

Klimatický balíček EU ohrožují obavy z ekonomických důsledků

Novinky, BBC, rei
BRUSEL

Snaha Evropské unie vést svět v boji proti klimatickým změnám je v ohrožení. Přijetí tzv. klimatického balíčku v Bruselu ohrožují turbulence v ekonomice a skupina zemí kolem Polska. Ty ve snaze uchránit svá klíčová průmyslová odvětví vytvořily menšinový blok schopný zablokovat povinnost nakupovat emisní povolenky.

Článek

Polsko z devadesáti procent vyrábí elektřinu z uhlí a povolenkové schéma podle něj sníží jeho energetickou nezávislost a zvýší ceny a náklady. Studie Climate Strategies varuje, že jestliže skupina oponujících zemí uspěje, EU přijde o jednu ze svých nejúčinnějších zbraní pro boj s klimatickými změnami. Climate Strategies argumentuje, že vyšší ceny uhlí v unii ceny elektřiny už stejně navyšují.

Studie vyšla v době, kdy vlivný ekonom Nicholas Stern v BBC varoval před rezignací na boj proti klimatickým změnám. Situaci srovnal se současnými ekonomickými potížemi, které po spoustě amerických začaly postihovat i některé evropské finanční domy.

Stern řekl, že na současnou krizi se zadělávalo už před deseti patnácti lety a stejně tak se schyluje ke krizové situaci ohledně klimatu. „Jestliže to necháme patnáct dvacet let být, dostaneme se do obtížných okolností,“ řekl. Stern vyzval ostatní státy Evropské une, aby Polsku a jeho spojencům s problémem pomohly.

Iniciativa vedená Polskem není v EU jediná, která ohrožuje přijetí tzv. klimatického balíčku, o němž se má v Evropském parlamentu rozhodovat v úterý. Například Británie se snaží dostat letectví ze seznamu odvětví, které mají výrazně směřovat k obnovitelným zdrojům energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám