Hlavní obsah

Fico se snaží spasit ohroženou stranu

Právo, Ivan Vilček

Před dvěma lety si strana Směr – sociální demokracie užívala výsadní pozice na politické scéně a dokázala sestavit první jednobarevnou vládu SR od roku 1989. Její šéf Robert Fico však letos neúspěšně kandidoval na post hlavy státu, a preference Směru začaly strmě padat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Šéf strany Směr a slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Mrzí mě, že jsem jako předseda strany konfrontován s projevy arogance na okresní úrovni. Někteří naši představitelé přestali komunikovat se starosty a podceňují zpětnou vazbu. Dojde proto ke změnám nejen ve vedení strany, ale i na nižších úrovních,“ kritizoval Fico vnitrostranické poměry a zpanštělost na červnovém mimořádném sněmu Směru.

„Stane se, že nám funkcionář dělá ostudu. Jsou pouze dvě kritéria – zda selhává po morální, nebo odborné stránce. Musíme zabrat nejen obsahově, musíme se především jako sociální demokraté chovat na všech úrovních. Bohužel, ne vždy je tomu tak,“ strefoval se Fico do vlastních řad.

Nakonec došlo k výměně dvou ministrů ve vládě. Politologové to označili za kosmetickou změnu. „Směr to bude prezentovat jako korekci vlastního postupu po neúspěšných prezidentských volbách,“ očekává politolog Grigorij Mesežnikov. Fico zatím nikterak nehodnotil březnové prezidentské volby a nepřiznal ani vlastní chyby v kampani.

V té zbytečně agresivně útočil na podnikatele a filantropa Andreje Kisku například obviněním, že je scientolog a lichvář. Výpady se ukázaly jako kontraproduktivní a Fico druhé kolo prohrál až nečekaně drsně. K žádné sebereflexi nedošel, stojí dál pevně v čele vlády i strany.

Maďarič také střílel do vlastních řad

Chvíli to vypadalo, že obětním beránkem se stane Marek Maďarič, místopředseda strany, šéf kampaně a ministr kultury. Po prezidentských volbách se vzdal funkce místopředsedy strany Směr, a nepřímo tak přiznal svou odpovědnost.

O to víc překvapilo, když ho Fico na sněmu opětovně navrhl na post místopředsedy a Maďarič dostal důvěru delegátů. Ani Maďarič po zvolení nešetřil kritikou do vlastních řad. „Octli jsme se v kritickém bodu. Pokud ho podceníme, můžeme se vydat na cestu HZDS a SDKU,“ uvedl.

Narážel tím na osud Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara, která v posledních parlamentních volbách získala pouze necelé procento hlasů, a kdysi vládní SDKU, jejíž preference se pohybují na pětiprocentní hranici vstupu do parlamentu.

„Na jedné straně se vykonala fantastická práce. Na straně druhé jsme v tomto úsilí trochu ztráceli cit pro běžné potřeby lidí tak, jak nám to bylo dlouhá léta vlastní. Je šance, aby Směr jako první velká strana dokázal vyvodit sebereflexi a dokázal se restartovat,“ věří Maďarič.

Líbivý balíček 

Fico chce znovu získat voliče zvýšením minimální mzdy, snížením povinných odvodů pro lidi s nízkými a středními příjmy, levnějším plynem pro domácnosti, bezplatným cestováním vlakem pro žáky, studenty a důchodce.

„Opatření nazýváme pozitivní balíček pro slovenskou veřejnost. Lidé nás nebudou volit za konsolidaci veřejných financí, ale za to, co pocítí ve svém životě,“ uvedl Fico k delegátům. Po špinavé předvolební kampani se na Slovensku s napětím čekalo, jak budou Kiska a Fico spolu vycházet. A už je tu také první konflikt.

S čím počítá návrh
Zaměstnanci při cestování vlakem do práce dostanou poloviční slevu z běžné ceny
Vláda zavede minimální důchod na úrovni asi 300 eur (8250 Kč)
Počítá se zvýšením minimální mzdy
Vláda sníží povinné odvody pro lidi s nízkými a středními příjmy
Podle ministra financí Petra Kažimíra si balíček vyžádá 250 miliónů eur (6,8 miliardy Kč)

Kiska totiž odmítl jmenovat pět ze šesti kandidátů na ústavní soudce, které prosazoval Směr. Hlava státu vyzvala vládní stranu, aby mu navrhla jiné uchazeče. Fico přitom už předem upozornil, že prezident nemá právo zavrhnout kandidáty.

„Pokud chce postupovat podle ústavy, ze šesti kandidátů by měl vybrat tři soudce, kteří se stanou soudci ústavního soudu,“ předeslal premiér. I když prezident vzhledem k velmi omezenému rozsahu svých pravomocí tahá celkově za podstatně kratší konec, lze očekávat, že zápolení šéfa vlády a hlavy státu tím nekončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám