Hlavní obsah

Fico protlačil Troškovou i na schůzku s Merkelovou, Němci s tím měli problém

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Kontroverzní poradkyně slovenského premiéra Roberta Fica Mária Trošková byla součástí vládní delegace i na loňském jednání s nejvyššími německými a českými představiteli v Berlíně. Fico ji vzal s sebou na setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou i se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, ačkoliv Němci dávali najevo, že mají se složením slovenské delegace problém, uvedl bývalý slovenský diplomat Ondrej Gažovič.

Foto: TV Markíza

Nyní již bývalá hlavní poradkyně slovenského premiéra Mária Trošková

Článek

„Na působení ve slovenské diplomacii vzpomínám převážně rád. Tohle byla jedna z těch chvil, kdy jsem se nesmírně styděl,“ přiznal Gažovič v textu publikovaném v Denníku N.

Z německé i české strany byly na jednání špičky, ale součástí slovenské delegace byla kromě dvou respektovaných diplomatů také Trošková.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico, za ním asistentka Mária Trošková

Když slovenští diplomaté připravovali toto jednání na nejvyšší úrovni, německá strana naznačovala, že má problém se složením slovenské delegace. „Není to příjemné, hlavně když chápete, že mají pravdu. Neméně nepříjemné je to tehdy, když víte, že Úřad vlády Slovenské republiky odmítá couvnout,“ vzpomínal bývalý diplomat.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Trošková se nakonec zúčastnila jednání i slavnostního oběda. „Tehdy jsem to považoval za nevkusnou urážku hostitelky. Dnes je zřejmé, že problém byl ještě hlubší,“ dodává Gažovič.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Server Aktuality.sk, pro který pracoval zavražděný novinář Ján Kuciak, odhalil, že Trošková měla kontakty na Italy žijící na východním Slovensku, kteří jsou podezřelí z úzkých vazeb na kalábrijskou mafii. Trošková se do vyšetření případu vzdala své funkce hlavní poradkyně na Úřadě vlády.

Reklama

Související články

Na Slovensku začínají padat hlavy

Dva spolupracovníci slovenského premiéra Roberta Fica, na jejichž vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil zavražděný novinář Ján Kuciak,...

Výběr článků

Načítám