Hlavní obsah

Na Slovensku začínají padat hlavy

– Bratislava • Aktualizováno

Dva spolupracovníci slovenského premiéra Roberta Fica, na jejichž vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil zavražděný novinář Ján Kuciak, opustili svá místa. Viliam Jasaň a Mária Trošková ale podle svých slov odstoupili jen dočasně, a to do doby, než bude objasněna vražda investigativního novináře serveru Aktuality.sk.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico, za ním asistentka Mária Trošková, která ve středu odstoupila.

Článek

Viliam Jasaň působil jako tajemník Bezpečnostní rady slovenské vlády a Mária Trošková byla hlavní poradkyní slovenského premiéra Roberta Fica.

Kuciak ve své poslední nedokončené reportáži napsal, že Trošková založila s Italem Antoninem Vadalem v roce 2011 společnost GIA Management. „Asi po roce Trošková odešla a později se stala asistentkou poslance Směru Viliama Jasaně. Pak zamířila k Ficovi na Úřad vlády. Po roce se za ní stěhoval i Jasaň. Premiér ho jmenoval ředitelem kanceláře a tajemníkem bezpečnostní rady státu,“ napsal Kuciak. [celá zpráva]

Jasaň vlastnil soukromou bezpečnostní firmu Prodest, kterou nedávno převzal právě Vadala. Společnou firmu s Italy má i Jasaňův syn Slavomír. Podle autora reportáže se dají vystopovat i další vazby Vadaly na politiky strany Směr, kterou aktivně podporuje.

Odstoupil také ministr kultury

Ještě před Troškovou a Jasaněm oznámil svou rezignaci ministr kultury Marek Maďarič (Směr-sociální demokracie). Také on se ve středu rozhodl podat demisi v souvislosti s vraždou novináře Kuciaka. [celá zpráva]

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič podal demisi.

„Po tom, co se stalo, si nedokážu představit, že bych klidně seděl na místě ministra. Z věcného hlediska má z vlády nejblíže k médiím právě ministerstvo kultury. Nedokážu se vyrovnat jako ministr kultury s tím, že za mého působení byl zavražděn novinář,“ řekl Maďarič.

Dvojnásobná úkladná vražda

Těla muže a ženy ve věku 27 let – Kuciaka a jeho snoubenky – našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám