Hlavní obsah

Fico: migrace a terorismus spolu souvisí

Bratislava
Aktualizováno

Migrační krize a terorismus mají podle slovenského premiéra Roberta Fica jasnou souvislost. V pátek to prohlásil to na tiskové konferenci v Bratislavě. Politik, jehož země tento půlrok předsedá EU, zdůraznil, že kvůli nedostatečné kontrole mohli přistěhovalci pronést do Evropské unie zbraně i výbušniny.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Existuje propojení mezi migrací a terorismem. Migraci mohli teroristé využít pro převoz zbraní a výbušnin, proto je pravděpodobnost útoků velmi vysoká," řekl slovenský premiér.

Zdůraznil, že kontroly byly nedostatečné. "Kdokoli mohl překročit hranice, když vrcholil příliv nelegálních migrantů. Bůhví, co měli ve svých batozích kromě jídla a oblečení," poznamenal.

Fico s odvoláním na bezpečnostní odborníky uvedl, že v Evropě se pohybuje kolem 300 000 migrantů, o jejichž původu a úmyslech nikdo nic neví. Většina z nich je podle slovenského premiéra v Německu.

Riziko teroristických útoků je velmi vysoké

Slovenský premiér rovněž uvedl, že riziko teroristických útoků je velmi vysoké. Požádal proto Slovenskou informační službu (SIS), aby kvůli teroristické hrozbě spolupracovala v nejvyšší možné míře se zahraničními partnery. "Dnes máme co dočinění s individuálními pachateli, kteří využili migraci k přechodu do Evropy a mohou být úspěšnější než organizované skupiny," řekl.

"Věřím, že kroky, které jsme učinili v oblasti migrace, u nás snižují riziko útoků, jaké vidíme v zahraničí," řekl rovněž slovenský premiér. Povahu přijatých opatření neupřesnil.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Slovensko patří mezi hlavní kritiky rozdělování uprchlíků mezi členské země Evropské unie.

Reklama

Související články

Zvládneme to, slíbila znovu Němcům Merkelová

Německá vláda se postará o potrestání lidí usilujících o rozpoutání násilí a přijme sérii opatření, aby se neopakovaly útoky, které Německo v uplynulém týdnu...

Výběr článků

Načítám