Hlavní obsah

Fiasko a tragédie. V Německu se ptají, jak se mohl podezřelý terorista ve vězení zabít

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipsko

Za úřední fiasko a tragédii označují němečtí politici sebevraždu 22letého Syřana podezřelého z napojení na Islámský stát a přípravy teroristického útoku na berlínské letiště. Džábir Bakr se ve své cele uškrtil trikem jen dva dny po svém zadržení a politici se ptají, jak je to možné.

Foto: Christian Zander, ČTK/AP

Podezřelý Džábir Bakr

Článek

Ministr vnitra Thomas Maizière vyzval k „úplnému a rychlému vysvětlení”, Syřanův obhájce Alexander Hübner zase upozornil, že úřady věděly o riziku sebevraždy jeho klienta. Přesto byl ve své cele ve věznici v Lipsku kontrolován jen jednou za necelou hodinu, tvrdí bulvární list Bild. „Měl jsem dojem, že ho neustále monitorují,“ poznamenal obhájce. Policie ve čtvrtek upřesnila, že kontroly byly častější, současně ale přiznala, že původní těsnější intervaly byly posléze prodlouženy.

Podle Hübnera se jedná o „justiční skandál“ a není sám, kdo takto hovoří. Zákonodárce za Zelené Konstantin von Notz v rozhlase označil případ za „fiasko“ saské justice, Wolfgang Bosbach z konzervativní CDU kancléřky Angely Merkelové prohlásil, že jde o tragédii, protože byl ztracen „důležitý zdroj informací“.

Foto: Profimedia.cz

Lipská věznice, v níž se Syřan podezřelý z terorismu oběsil na triku.

Agentura DPA shrnula, že vyšetřování Bakra poznamenala řada přešlapů. Syřan, na něhož údajně policii upozornila kontrarozvědka, totiž policistům těsně unikl. Po dvoudenním usilovném pátrání byl dopaden, ale jen díky třem dalším syrským uprchlíkům.

Nejmenované zdroje řekly DPA, že Bakr posléze označil trojici za komplice, s nimiž plánoval útok, ale věrohodnost tohoto tvrzení není potvrzena.

Co je o Bakrovi známo
Narodil se 10. ledna 1994 v Damašku. Do Německa přišel 19. února 2015 a požádal o azyl jako válečný uprchlík. Registroval se v Mnichově, ale nakonec byl ubytován v Saské Kamenici (Chemnitz). Německé úřady jeho žádost o azyl přijaly a vloni v říjnu mu udělily dočasné povolení k pobytu na tři roky.
Jeho rodina řekla stanici MDR, že se během té doby do Sýrie načas vrátil, údajně pobýval ve městě Idlíb nedaleko Aleppa. Zhruba před rokem se dvakrát vydal do Turecka. Zpráva uvádí, že se po návratu změnil.
Šéf saských vyšetřovatelů Jörg Michaelis uvedl, že Bakra tajná služba začala sledovat v polovině září. Podle vyšetřovatelů plánoval pumový útok na berlínské letiště a přípravy na něj už byly v pokročilé fázi. V místě jeho pobytu se podle DPA našlo 1,5 kilogramu chemikálií, bombu se Bakr chystal sestrojit podle návodu na internetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám