Hlavní obsah

Vyznamenejme syrské hrdiny z Lipska a dejme jim azyl, žádají němečtí politici

– Berlín

Němečtí poslanci žádají, aby Syřané, kteří pomohli zadržet Džábira Bakra, podezřelého z plánování teroristického útoku, dostali státní vyznamenání. Někteří politici navíc vyzvali, aby muži za odměnu získali rovnou azyl. Ve středu o tom informovala televizní stanice n-TV.

Foto: Arno Burgi, ČTK/AP

Policisté při zásahu na sídlišti v Saské Kamenici.

Článek

„Ti mladí muži by si zasloužili Spolkový kříž za zásluhy. To, co udělali, svědčí o hluboké úctě ke svým německým hostitelům. Lepší integraci si lze jen těžko představit. Je to příkladné,” uvedl vlivný člen vládní sociální demokracie Johannes Kahrs. Spolkový kříž za zásluhy je jedním z nejvyšších německých vyznamenání.

Také podle člena Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Jürgena Klimkeho by si Syřané vyznamenání zasloužili. Podle něj by to byl „silný signál oběma směry – směrem k německému obyvatelstvu i k dalším uprchlíkům”.

Předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Ansgar Heveling dokonce vyzval, aby příslušné úřady urychleně rozhodly o azylových žádostech tří Syřanů.

Zdůraznil ale, že by procedura měla i přes jejich zásluhy proběhnout standardně. Naopak saský poslanec za postkomunistickou stranu Levice André Hahn požaduje, aby úřady Syřanům azyl rovnou přiznaly.

Merkelová už poděkovala

Už v pondělí trojici Syřanů poděkovala kancléřka Angela Merkelová, v úterý totéž učinil i lipský starosta Burkhard Jung.

Tři mladí Syřané, jejichž totožnost není známa a které německá média a politici oslavují jako „hrdiny z Lipska”, zadrželi v saském městě 22letého Bakra, kterého hledala policie kvůli podezření, že plánoval teroristický útok. V bytě jednoho z nich, kde chtěl Bakr přespat, ho svázali a pak předali policii. Nyní je chrání policie.

O víkendu objevila saská policie v Bakrově bytě v Chemnitzu (Saská Kamenice) 1,5 kilogramu výbušných látek, včetně triacetonu triperoxidu (TATP), který užili i atentátníci v Paříži a Bruselu. Syřan byl zřejmě napojený na teroristickou organizaci Islámský stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám