Hlavní obsah

Evropská unie přitvrdila proti Íránu, zmrazila mu účty

Novinky, BBC, rei
LONDÝN

Evropská unie odsouhlasila zmrazení aktiv íránské banky Melli. Unie zatím krok nepotvrdila, britský premiér Gordon Brown a americký prezident George Bush nicméně v pondělí varovali Írán před dalšími sankcemi.

Foto: FARS NEWS, Reuters

Prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že íránský jaderný program je mírový a žádná jiná země do něj nemá co mluvit.

Článek

"Podnikneme krok k zmrazení zahraničních aktiv největší íránské banky Melli,“ řekl Brown s tím, že další odvetná opatření budou následovat, nezveřejní-li Teherán detaily svého jaderného programu. Podle Browna nastává další sankční fáze, která se týká íránské ropy a plynu.

Podle mluvčího britského ministerstva zahraničí souhlasilo s novým opatřením proti íránskému peněžnímu ústavu všech 27 členských států Evropské unie.

Banka Melli má v Evropě pobočky v Paříži a Hamburku. Byla jednou z prvních, které v Íránu vznikly a jako ostatní finanční domy ji vlastní stát. Melli zůstávají finanční centra na Blízkém východě, hlavně v Dubaji.

Američané už jednostranně na Írán finanční sankce uvalili tím, že zmrazili dolarové účty íránských představitelů a institucí v amerických bankách. Sankce mají na Írán ekonomický dopad, který mírní nynější vysoké ceny ropy.

Írán odmítá svůj postoj v otázkách jaderného programu změnit. Uran plánuje dál obohacovat, údajně k mírovým účelům. Západ se obává, že by Teheránu mohlo jít o vytvoření atomové bomby. Írán například odmítl podmínečné dodávání ruského jaderného materiálu. Američtí představitelé opakovaně uvedli, že do budoucna nemohou vyloučit ani vojenský zásah, nebude-li Írán spolupracovat.

Reklama

Související články

Velmoci se dohodly na nové nabídce Íránu

Světové mocnosti se v pátek na schůzce v Londýně dohodly, co nabídnou Íránu, když se vzdá nebezpečných jaderných aktivit. O dohodě informoval britský ministr...

Výběr článků

Načítám