Hlavní obsah

Evropa musí ze strany Ruska očekávat další falešné zprávy proti NATO, míní generál Pavel

Za falešnou zprávou o znásilnění dívky německými vojáky z jednotky Severoatlantické aliance na Litvě stojí podle šéfa Vojenského výboru NATO Petra Pavla Rusko. To se tímto způsobem pokusilo podkopat důvěru v aliančního spojence. Český generál to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters. Podle něj je třeba očekávat další falešné zprávy.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel (vlevo) s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

„Je to jasně falešná zpráva a já se domnívám, že bychom měli očekávat další,“ uvedl Pavel. „Rusko není potěšeno přítomností jednotek NATO v blízkosti svých hranic, takže zřejmě využije legálních způsobů, jako například propagandy, aby ovlivnilo veřejné mínění proti tomuto nasazení,“ dodal.

„Bude to silnější, my však budeme transparentní, důslední,“ doplnil Pavel v rozhovoru, jenž proběhl během bezpečnostní konference v Mnichově.

Podle evropských tajných služeb se Moskva snaží destabilizovat vlády cizích států a ovlivnit volby hackerskými útoky a dezinformacemi.

Pavel v rozhovoru také uvedl, že během následujících týdnů by se měl mezi vedením NATO a ruským vojenským velením uskutečnit telefonát; půjde o první kontakt tohoto druhu za poslední dva roky. V něm chce zdůraznit, že posilování NATO nepředstavuje pro Kreml žádnou hrozbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám