Hlavní obsah

Evropa: Amnestie v ČR budí vztek, opozice je bez sebe

Právo, mcm, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neobvykle široká omilostňovací akce Václava Klause nezůstala bez povšimnutí světových agentur a předních evropských médií. Britská BBC upozornila na protesty a spory, které prezidentská amnestie u Čechů vyvolala, podle rakouské stanice ORF se kvůli ní dostal Václav Klaus pod tlak.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu, v němž vyhlásil dílčí, ale širokou amnestii.

Článek

Klausův krok vyvolal podle rakouského Kurieru „vztek“, který nezpůsobil vysoký počet propuštěných, nýbrž skutečnost, že spravedlnosti tak unikla řada známých korupčníků. Na to poukazují i další zahraniční média jako Die Welt, který píše o „příliš velké shovívavosti pro korupčníky a hospodářské zločince“.

Ve Francii Le Figaro suše uvedl, že „prezident (je) kritizován“ za amnestii, zatímco zpráva polské agentury PAP konstatuje, že „amnestie pro vězně pobouřila Čechy“. Ruská média si všímala hlavně vysokého počtu propuštěných.

Pochybný pozdrav na rozloučenou

Švýcarský Neue Züricher Zeitung označil krok české hlavy státu za „pochybný pozdrav na rozloučenou“. Podle něj se „amnestie v jistém smyslu vrací do časů, kdy byl Klaus ve vysokých vládních a parlamentních funkcích, kdy rychlost privatizace měla přednost před kvalitou a kdy prostřednictvím mocenského kartelu hlavních stran vzniklo bahno korupce, na kterou Česko trpí dodnes“. Premiérův podpis pod amnestií považuje list i za zpochybnění často deklarované snahy vlády bojovat s korupcí.

Kurier uvádí, že ke kritice prezidentova kroku se připojila i vládní TOP 09. Německá televize n-tv si zase všímá, že tváří v tvář osvobozování zločinců Klausem je opozice „bez sebe“. BBC poukazuje na to, že amnestie vyvolala znepokojení i v právních kruzích, podle nichž tak může být podkopán právní stát.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung srovnává prezidentovo „mimořádné opatření v mimořádné době“ s první ze tří amnestií Václava Havla, které Klaus vždy ostře kritizoval.

Zlatý Gašparovič, zní ze Slovenska

Média na Slovensku srovnávají především rozsah amnestie prezidenta Václava Klause a slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. Shodně kvitují, že slovenská hlava státu byla v tomto směru mnohem opatrnější a amnestie se na Slovensku týká méně vězňů.

„Ve srovnání obou amnestií vychází rozumněji prezident Ivan Gašparovič. Slovenských 550 vězňů versus desetinásobný počet propuštěných v Česku není nejvážnější rozdíl,“ konstatuje deník Sme. Deník zdůraznil, že na Slovensku propustí jen lidi odsouzené za trestné činy spáchané neúmyslně nebo z nedbalosti, ale v Česku se mohou ocitnout venku také protagonisté (Sme cituje Karla Schwarzenberga) „největších skandálů republiky“.

List konstatuje, že pokud se dostanou na svobodu „tuneláři“ nebo členové „konkurzní mafie“, bude to rána pod pás všem, kdo se nebojí chytat a soudit velké ryby. „Po zkušenostech s Gašparovičovou svévolí je jeho amnestie ve srovnání s tou Klausovou až překvapivě rozumná,“ dodává Sme.

Slovenská média si rovněž všímají, že na základě Klausovy amnestie se tresty zahladí známým osobám, jako je Dara Rolins, Jiří Pomeje, silniční pirát Aleš Trpišovský nebo bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Skuhravý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám