Hlavní obsah

Evakuaci z nevyhovujících londýnských bytů provází vztek a strach obyvatel

Londýn
Aktualizováno

Britské úřady v pátek zahájily preventivní evakuaci tisíců lidí z pěti výškových domů na severu Londýna, u nichž bylo zjištěno stejné hořlavé obložení jako u vyhořelého domu s osmi desítkami obětí. Obyvatelé evakuovaných domů mluví o vzteku i strachu kvůli nařízenému opatření. Úřady je prý dosud ujišťovaly, že se situace snáze vyřeší. Informovala o tom dnes agentura AP.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Obyvatelé jsou preventivně evakuováni z obytného domu s nevyhovujícím obložením v londýnské čtvrti Camden

Článek

Michelle Urquhartová, která bydlí v jednom z domů, kde byla nařízena evakuace, uvedla, že ji místní úřady ve čtvrtek informovaly o tom, že se situace řeší. Další obyvatelka evakuovaného domu Shirley Philipsová řekla, že byla nucena dům evakuovat bez upozornění. "Proč s evakuací čekali do osmi do večera? Kam si myslí, že máme jít?," dodala.

Londýnský starosta Sadiq Khan sdělil, že "vzhledem ke konkrétním podmínkám, byla evakuace nutná". Britská premiérka Theresa Mayová na Twitteru napsala, že myslí na evakuované.

Úřady ke kroku přistoupily po bezpečnostní kontrole budov. Po ní sdělily, že nejsou s to ručit za bezpečnost jejich obyvatel. Evakuovaní se stěhují do ubytovacího střediska a další místa se shánějí v hotelech v okolí.

Vystěhování má trvat tři až čtyři týdny, během nichž má být obložení odstraněno a mají být uvedena do pořádku všechna další nezbytná protipožární opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám