Hlavní obsah

Europoslanci schválili dohodu o brexitu a zazpívali Valčík na rozloučenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropský parlament ve středu večer velkou většinou hlasů schválil dohodu o brexitu. Poslanci podpořili smlouvu, která umožní páteční uspořádaný odchod Británie z EU v poměru 621 hlasů proti 49, uvedla stanice BBC. Dohodu musí ještě ve čtvrtek potvrdit zástupci členských zemí, než vstoupí v platnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zpívání v EuroparlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Mezi europoslanci hlasujícími proti dohodě byli především britští zástupci, kteří si přáli setrvání země v EU.

Po hlasování poslanci zazpívali starou skotskou píseň Auld Lang Syne, v češtině známou jako Dávno již nebo Valčík na rozloučenou. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla: „Budeme vás vždycky milovat”.

„Není to volba pro nebo proti brexitu, ale volba pro nebo proti spořádanému brexitu,” zdůvodnil před hlasováním brexitový koordinátor EP Guy Verhofstadt, proč je v zájmu EU i Británie, aby dohoda vstoupila v platnost. Pak dodal, že „bylo smutné vidět odcházet zemi, která dvakrát prolila svou krev za osvobození Evropy“.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier popřál Spojenému království vše nejlepší.

Von der Leyenová dodala, že schválení dohody o brexitu představuje jen první krok k novým vztahům mezi Velkou Británií a EU. Obě strany by podle ní měly spojit síly v oblastech, jako jsou klimatické změny.

Co dál? Další dohoda do konce roku

Nyní mají obě strany jedenáct měsíců na vyjednání dohody upravující budoucí vztahy. Pokud se to nepodaří, opět se vrátí hrozba tvrdé rozluky. Stávající odchod totiž prozatím na obchodních vztazích mezi EU a Spojeným královstvím nic nemění.

Hlasování předcházela vypjatá diskuse. Několik britských poslanců řeklo, že doufali, že by se Velká Británie mohla jednou vrátit do EU. Na tato vyjádření tvrdě reagovali britští euroskeptici.

Minulý pátek už představitelé Evropské unie a Spojeného království podepsali "rozvodovou" dohodu. Příslušný zákon ratifikovaly minulý týden obě komory britského parlamentu a podepsala jej královna Alžběta II.

„Done”. Britská královna svým podpisem zpečetila brexit

Evropa

Po brexitu už nebude zasedat v europarlamentu 73 britských poslanců. Nadále bude mít jen 705 členů. Celkem 46 křesel zůstane neobsazených jako rezerva pro případné nové členské země. Místo 27 Britů zasednou poslanců ze 14 zemí. Po pěti křeslech získají Francie a Španělsko, po třech Itálie a Nizozemsko, dvě Irsko a po jednom devět dalších zemí. Tyto počty určil EP podle toho, které země měly dosud v poměru k počtu obyvatel příliš nízké zastoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám