Hlavní obsah

EU vyzývá Rusko k odpovědím na otázky k útoku nervovou látkou. Dokažte to, zní z Moskvy

– Brusel

Evropská unie vyzvala Rusko, aby bezodkladně odpovědělo na otázky Londýna a mezinárodního společenství ohledně nedávného útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury. Ve společném prohlášení to uvedli ministři zahraničí členských zemí. Zdůraznili také svou bezvýhradnou solidaritu s Británií. Rusko sice postoj EU chápe, ale žádá, aby Británie buď předložila jasné důkazy, nebo se omluvila.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Unie podle svého prohlášení bere velmi vážně závěr britské vlády, že za útok nervovou látkou v Salisbury je odpovědná Ruská federace. Podle EU byl útok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru 4. března v Salisbury „bezohledný a nezákonný čin”, který také ohrozil životy mnoha civilních občanů.

Ministři zahraničí evropského bloku také vyzvali Moskvu, aby Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) okamžitě a zcela zpřístupnila program nervové látky známé jako novičok. EU v prohlášení také upozorňuje, že použití nervové látky je jasným porušením Úmluvy o chemických zbraních z roku 1997, porušením mezinárodního práva a podkopáváním mezinárodního pořádku.

Prohlášení se ale nijak nezmiňuje o možných sankcích vůči Rusku v případě, že Moskva spolupracovat odmítne. Záležitostí se budou ve čtvrtek na summitu v Bruselu zabývat také šéfové států a vlád zemí EU.

Kreml: Ať Británie předloží důkazy, nebo se omluví 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí opět odmítl ruské zapojení do otravy dvojitého agenta, ale dodal, že chápe postoj západního světa: „V tomto případě jde o složitě vysvětlitelný případ s nepochopitelným motivem a proudem bezdůvodných pomluv Ruska ze strany vlády Velké Británie.“

K podpoře Velké Británie ze strany zemí EU a NATO dodal: „Chápeme solidaritu (s Británií), euroatlantickou i jinou, ale dříve či později se musí na tato obvinění odpovědět. Bude je potřeba něčím podložit, nějakými důkazy, nebo se adekvátně omluvit.“

Peskov dodal, že by navzdory výměně tvrdých obvinění nehovořil o „zhoršení styků se Západem“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám