Hlavní obsah

EU schválila druhou vakcínu pro děti nad 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Výbor Evropské lékové agentury EMA doporučil v pátek rozšířit použití už dříve schválené vakcíny proti koronaviru Spikevax od firmy Moderna i na děti ve věku 12 až 17 let. Dosud mohla být podávána jen dospělým a adolescenti mohli dostávat jen vakcínu od Pfizeru/BioNTechu. Ta byla schválena k použití v EU pro náctileté na konci května.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vakcína Moderna

Článek

Očkování u dětí od 12 do 17 let proběhne stejně jako u dospělých. Dostanou dvě dávky v odstupu čtyř týdnů.

Účinky vakcíny od Moderny byly zkoumány u 3732 dětí ve věku 12 až 17 let. Studie ukázala, že po podání očkovací látky se vytváří u dětí ve zmíněné věkové skupině podobná hladina protilátek proti koronaviru SARS-CoV-21 jako ve skupině dospělých mezi 18 a 25 lety. Při zkoumání dostalo 2163 dětí vakcínu a 1073 placebo. Účinnost ochrany je podobná jako u dospělých.

Podobné jsou i vedlejší účinky, mezi něž patří bolest a opuchnutí u místa vpichu, únava, bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů, zvětšené mízní uzliny, nevolnost přecházející ve zvracení a teplota. Vedlejší účinky jsou ale slabé a pominou během pár dní.

EMA schválila očkování dětí od 12 let

Evropa

Výzkum dále pokračuje v souladu s výzkumným plánem schváleném pediatrickou komisí EMA. Vzhledem k omezenému počtu dětí totiž nebylo možné zkoumat vzácné vedlejší účinky, jako je zánět osrdečníku a srdečního svalu.

Moderna patří mezi mRNA vakcíny, které využívají částí RNA koronaviru včetně popisu S-proteinu, jejž virus používá k napojení se na napadenou tělní buňku. Po podání vakcíny začnou lidské buňky na čas vytvářet bílkovinu, jaká je v S-proteinu. Protože ta je tělu cizí, brání se jí, a vytváří tak protilátky. T-lymfocyty ji detekují a likvidují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám